Treffsikker Tricky

KONGSBERG (Dagbladet): Gled dere. Tricky er tilbake fra jammerdalen - like treffsikker som på debutplata «Maxinquaye».

Trip-hopen og Bristol-bølgens far, Tricky, ble etter plata «Angels With Dirty Faces», sin tvilsomme livsstil og sitt gretne oppsyn avskrevet som den pioneren han var. Han klarte ikke å opprettholde suksessen fra «Maxinquaye» og «Nearly God».

Både publikum og pressen mistet interessen for ham, og det kulminerte med at han slo til en journalist og fornærmet andre fra scenen.

Manisk

Men på jazzscenen viste Tricky at vi tok styggelig feil. Han har neppe stått på en norsk scene med et mer farlig presisjonstrimmet band. Med en klassisk rockbesetning inkludert keyboard-programmerer, ble det mer menneske enn maskin.

Hans tidligere kjæreste og vokalist Martina, som også er mor til datteren Maisey, er erstattet med Kioka. Sammen står de for ræpping, tranceliknende vokalfraseringer og vakker sang.

Den nye Tricky er en kombinasjon av nådeløs presis metal à la Nine Inch Nails og tekno'n'trip hop.

Tricky er ikke kjent for publikumsfrieri. Store deler av konserten sto han ristende og hodeskjelvende med ryggen til publikum. Men hva gjør vel det, når han står midt inne i musikken og manisk slynger den ut til publikum.

Fornyer popen

Den New York-baserte briten er en dyktig orkesterleder og arrangør. Hans ideer er moderne, og musikken rytmisk pop som bl.a. har påvirket og fornyet jazzen.

Den nesten to timer lange konserten bød på variasjon og mange gitar- og rytmemessige overraskelser. Men i enkelte repeterende tema kunne bandet bli vel oppslukt av sin egen monotoni.

Den nye plata «Juxtapose», som kommer 16. august, vitner om at Tricky er kommet ut av jammerdalen. Det er den mest kommersielle siden debuten i 1995, og hans mest melodiøse.

To av konsertens høydepunkter var slike lette popperler, men liveversjonen av «Bom Bom Diggy» og «Hot Like A Sauna» viser at han ikke går av veien for å sy sammen frankensteinmonstre av skjønnhet.