KOMMENTARER

Måling av fattigdom:

Treffsikre tiltak krever treffsikre mål

Hvordan vi måler fattigdom har fått mye å si for hvordan vi diskuterer politikken som kan motvirke den. Derfor må vi gjøre målet best mulig.

ØNSKER SEG NYTT MÅL: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener at verdien av offentlige tjenester må regnes med når vi ser utviklingen i fattigdom og ulikhet over tid.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ØNSKER SEG NYTT MÅL: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener at verdien av offentlige tjenester må regnes med når vi ser utviklingen i fattigdom og ulikhet over tid. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I en episode av den amerikanske dramaserien The West Wing fra tidlig 2000-tall blir president Bartlet og hans rådgivere satt ovenfor et vanskelig valg. Budsjettetaten vil innføre et nytt offisielt mål for fattigdom, som vil sende nye fire millioner mennesker ut i fattigdom, statistisk sett. Samtidig vil det gi en langt bedre beskrivelse av hvor mange som er fattige.

Problemet er selvsagt at å godkjenne endringen er en potensiell PR-katastrofe for presidenten, siden fattigdommen da vil øke stort på hans vakt. På den andre sida vil det å avvise den være enda verre, siden fire millioner fattige vil gå glipp av de offentlige ytelsene fattigdomsstatusen gir dem rett på.

The West Wing er ingen skildring av virkeligheta, og har kanskje aldri vært lenger unna det enn akkurat nå. Men fattigdomsmålet budsjettetaten i TV-serien vil kaste på skraphaugen er høyst reelt. Det ble utviklet av økonomen Mollie Orshansky på 1960-tallet, for forskningsformål, og beregnet fattigdom basert på utgifter til mat i forhold til inntekt, tilpasset familiestørrelse og hjemsted. I sin tid var det Orshanskys mål banebrytende. Da Lyndon B. Johnson annonserte krig mot fattigdom i 1965 tok myndighetene utgangspunkt i nettopp dette målet, og fortsatt danner det grunnlaget for hvem som har krav på en rekke offentlige ytelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer