«BIDRAR IKKE»: En forsert utbygging av landbasert vindkraft i Norge bidrar ikke til å løse klimaproblemene, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser en del av Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix
«BIDRAR IKKE»: En forsert utbygging av landbasert vindkraft i Norge bidrar ikke til å løse klimaproblemene, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser en del av Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Vindkraft

Treg utfasing av fossil energi er problemet

Vi har god tid til å vente på at vindkraften blir lønnsom til havs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladets leder 15. april gir inntrykk av at mer vindkraft er nødvendig om vi skal løse vår del av klimaforlikene. Men slik kraft gir ingen klimaeffekt før den erstatter fossil kraft.

De siste 25-30 år har vårt utslipp av klimagasser ligget ganske stabilt omkring 52 millioner tonn, med en usikker og altfor liten nedgang de siste par årene. Samtidig har vi de fleste år hatt overskudd av elektrisk kraft. De par siste årene har eksporten ut av landet vært på 10-15 TWh.

Statkraft har beregnet at dette overskuddet vil være på 23 TWh allerede i 2025 uten ytterligere vindkraftkonsesjoner. Vår forpliktelse om 40 prosent reduksjon i utslipp av klimagasser fram til 2030 tilsier et behov for elektrisk kraft som løselig kan settes til 28 TWh, altså bare 5 TWh mer enn det beregnede overskuddet i 2025.

Det er gitt inntrykk av at f.eks. el-biler vil ta mye kraft. Det er ikke tilfelle. Regner vi et antall norske el-biler på 500 000 i overskuelig framtid (opp fra 200 000 i dag) gir dette et samlet kraftforbruk på bare 1.9 TWh. Elektrifisering av tungtransport ville monne mye mer, men her mangler teknologien.

En forsert utbygging av landbasert vindkraft i Norge bidrar ikke til å løse klimaproblemene. Heller tar det oppmerksomheten bort fra det virkelige problemet: en forsert utfasing av vår fossile energibruk. Hva angår vindkraften har vi god tid til å vente på at den blir lønnsom til havs. Dermed er sjansene større for å spare vår unike kystnatur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer