RIVERTONVINNER: Gard Sveen fikk Rivertonprisen i 2013, for boka «Den siste pilegrimen». Her med revolvertrofeet alle prisvinnere mottar. Foto: NTB SCANPIX
RIVERTONVINNER: Gard Sveen fikk Rivertonprisen i 2013, for boka «Den siste pilegrimen». Her med revolvertrofeet alle prisvinnere mottar. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Treholt-saken lurer i bakgrunnen i Gard Sveens veldreide krim

Oppslukende spionthriller.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

En kan aldri stole på en mann som svikter sitt eget land». Dette er det siste Arvid Storholt hører, før han blir brutalt drept av en ukjent mann i huset sitt på Nes i Akershus. Minutter før har han funnet sin greske kone i en blodpøl.

Dette er den dramatiske åpningen på Gard Sveens «Bjørnen». Arvid Storholt var byråsjef inntil han i 1987 ble tatt for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Han ble benådet etter åtte år, «av sine gamle venner i Arbeiderpartiet», som det heter i boka. Nå har han bygd seg et forretningsimperium med forbindelser til Russland.

Her er det vel flere enn jeg som ser påfallende likhetstrekk mellom Storholt og Treholt.

DDR og syttitallet

Storholt er likevel ikke hovedpersonen i denne boka. Det er Bjørnen; en spion som skal ha vært langt farligere enn Storholt, og hvis identitet aldri har blitt avslørt. Dette kommer fram etter en noe fomlete start med mange sceneskift og mange personer – enkelte av dem helt uten betydning for plottet. Eksempelvis den unødig grundige presentasjonen av en polakk som skal på fisketur og finner restene av en kvinne i en avsidesliggende innsjø på Enebakk. Hun er umulig å identifisere, men hun har på seg rester av en skinnkåpe som var moderne på syttitallet. I det påfølgende kapittelet gjør vi et sprang tilbake til 1987, der Arvid Storholt blir arrestert på Fornebu og tilsynelatende gjør alt for å snike seg unna en lang straff.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn