Treholt var ikke spion

Det var pengebeviset som felte Treholt.

Falske bevis: Spiontiltalte Arne Treholt i retten i 1985. Det er dokumentert at pengebeviset er falskt, skriver forfatteren. Foto: Odd H. Anthonsen
Falske bevis: Spiontiltalte Arne Treholt i retten i 1985. Det er dokumentert at pengebeviset er falskt, skriver forfatteren. Foto: Odd H. Anthonsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||TREHOLT-SAKEN: Boka «Forfalskningen — Politiets løgn i Treholt-saken» av Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Bortelid Mæland dokumenterer at bildene av en stresskoffert med penger som ble lagt fram i rettssaken mot Treholt, det såkalte pengebeviset, ikke kan være tatt ved ransakinger hjemme hos ham, slik det ble hevdet i retten.

Mens det er teiprester på bildene av kofferten som ble lagt fram i retten, finnes disse ikke på et bilde av Treholt med kofferten, tatt av politiet på Fornebu umiddelbart før han ble arrestert. At pengebeviset er forfalsket er derfor ingen påstand, men dokumentert ved et ugjendrivelig teknisk bevis.

Ren løgn, hevdet den ene av de to politimennene som hadde vitnet om de angivelige ransakingene. I VG beskrev han hvordan to bunadskledde spanere hadde tråkket Treholt på tærne mens han så på 17. mai-toget, og han og kollegaen angivelig var hjemme hos Treholt og tok bilder. «Nå er jeg lei alle løgnene», sa Treholts daværende kone Kari Storækre til Dagbladet. «Vi så aldri på noe 17. mai-tog. Politimannen lyver.»

Det var ikke pengene som felte Treholt, skriver professor Carl August Fleischer i Dagbladet lørdag. Å jo, det var nok det. Det var ikke uten grunn at statsadvokat Lasse Qvigstad høsten 1984 ba politiet komme med bedre bevis dersom man skulle få Treholt dømt, og pengebeviset dukket opp. Det skulle vise at siden Treholt hadde fått så mye penger av KGB-offiser Titov, måtte Treholt ha gitt ham opplysninger fra Forsvarets høyskole.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer