PÅ TOPPEN: Kim Jong-un og Moon Jae-in med sine koner på det mytiske Paektu-fjellet i går. Foto: AFP /NTB Scanpix
PÅ TOPPEN: Kim Jong-un og Moon Jae-in med sine koner på det mytiske Paektu-fjellet i går. Foto: AFP /NTB ScanpixVis mer

Diplomati i Korea

Trekant med Trump og Kim

Sør-Koreas president Moon Jae-in har en nesten umulig oppgave som limet i trekantforholdet med Kim Jong-un og Donald Trump.

Kommentar

Toppmøtet mellom den sør-koreanske presidenten Moon Jae-in og den nord-koreanske diktatoren Kim Jong-un i Pyongyang er over. Møtet denne uka var ikke veldig rikt på konkrete resultater, men det var klargjørende på ett punkt. Bevegelsene når det gjelder atomnedrustning er små og uforpliktende, mens bevegelsene når det gjelder inter-koreansk samarbeid tar sjumils-steg.

Dette er vanskelig for Donald Trump, fordi det er nord-koreansk atomnedrustning - og stort sett bare det - som han er opptatt av. Det er vanskelig for Moon Jae-in fordi han må ta hensyn til interessene og synspunktene til sin nærmeste allierte, USA, og ikke la framgangene i det inter-koreanske samarbeidet overstråle den manglende framgangene når det gjelder atomnedrustning. Sagt på en annen måte; Moon må la Trump skinne, for ikke selv å bli knust i trekantdramaet. Da er det mye lettere for Kim Jong-un, som kan sitte relativt rolig å se på hva som utspiller seg. Spillet som spilles heter; hva kan vi gjøre for at Kim ikke går i vranglås?

For både Trump og Moon har satset så mye prestisje på forholdet til Kim, at det for begge vil være et stort prestisjenederlag hvis forholdet nå skulle bryte sammen. Som limet i det ganske aparte trekantforholdet har Moon nesten bare fått utdelt kronglete kort. Han er mannen som må forholde seg til en notorisk troløs, og prinsipielt opportunistisk Trump. Og han må forholde seg til en kynisk og beregnende Kim, som sitter med det beste kortet av alle, atomvåpenprogrammet, som alt i utgangspunktet dreier rundt. Og ellers sitter med de andre kortene tett til brystet.

Optimistene etter toppmøtet i Pyongyang legger vekt på at Moon på den avsluttende pressekonferansen der begge presidentene var til stede, sa at Nord-Korea vil tillate at utenlandske observatører overvåker stenging av basen for testing av raketter, Tongchang-ri. Moon sa også at Nord-Korea vil stenge det kjernefysiske produksjonsstedet Yongbyon, hvis USA kommer med tilsvarende motytelser. USAs utenriksminister Mike Pompeo har invitert sin nord-koreanske kollega til et møte under FNs hovedforsamling i New York neste uke, og optimistene håper det kan komme noe ut av det.

Men det åpenbare problemet er hva USA skal komme til bords med. Hva er USAs motytelse for Kims tilbud om å stenge den kjernefysiske fabrikken i Yongbyon? Her har USA låst seg inne i et hjørne med å ha den grunnholdning at ingen lettelser i sanksjonene skal skje før alle nord-koreanske atomvåpen er skrotet. Alle skjønner at dette er en posisjon som er urealistisk. Men Trump kom til Kim med det selvbildet at det var han som hadde tvunget Kim til forhandlingsbordet med trusler og tøff tale før det oppsiktsvekkende toppmøtet i Singapore i juni. Når Kim nå - akk så forutsigbart - krever noe tilbake, så har Trump vanskelig for å finne noe å gi bort. Kanskje har Trump planlagt et gjennombrudd til neste toppmøte med Kim - som begge parter sier de jobber med? Men i mellomtida jobber Trumps diplomater i motvind fordi deres mandat er å kreve mye mer enn de realistisk kan få.

Det er i denne situasjonen mange i Sør-Korea vil ha en tilnærming til nord, siden vinduet nå likevel er åpent. I sør vil mange ha avspenning, selv om ikke de fagre løftene om kjernefysisk nedrusting skulle bli innfridd. For det er bedre å være forpliktet til politisk samarbeid og handel, enn å være bundet til det gjensidige fiendebildet som de to koreanske statene har hatt siden Korea-krigen for snart 70 år siden. Og dette er de konkrete resultatene av toppmøtet mellom Kim og Moon, samarbeid om en felles OL-søknad i 2032, selv om et er aldri så urealistisk, bygging av en felles jernbane og handel. Det inter-koreanske samarbeidet lever allerede helt uten tredjepart Trump.

Sånn kan Trump bli mannen som hjalp Kim ut av isolasjon, og inn i varmen, uten å få noen ting igjen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.