- «Trekant» tråkker på menneskeverdet

Ny kritikk mot NRKs sexprogram.

OMSTRIDT TRIO: Pia Dailey Christoffersen (til høyre), Thomas Albertsen Dahlen og Marie Kinge er deltakende observatører i NRKs sexprogram «Trekant». De har fått mye omtale i høst. Foto: Sveinung U. Ystad
OMSTRIDT TRIO: Pia Dailey Christoffersen (til høyre), Thomas Albertsen Dahlen og Marie Kinge er deltakende observatører i NRKs sexprogram «Trekant». De har fått mye omtale i høst. Foto: Sveinung U. YstadVis mer

(Dagbladet): NRKs sexprogram «Trekant» har fått mye kritikk siden oppstarten tidligere i høst.

NRK har fått inn over 8000 reaksjoner på tv-serien, men denne uka fikk de ros i Kringkastingsrådet. Nå går sokneprest i Okkenhaug og på Ytterøy, Eirik Bakken, hardt ut mot programmet. I en spalte i lokalavisa Verdalingen, skriver Bakken følgende:

«Et program som står for at så lenge sex er artig, så trengs det ingen grenser, tråkker på menneskeverdet,» skriver han, og fortsetter:

«Vi må ha takhøyde i kirka er det mange som mener. Ja, sannelig det skal vi ha... Men taket skal ikke være så høyt at vi godtar at mennesker tråkkes på».

Overfor Dagbladet utdyper Bakken kritikken.

- Kan angre - Det er særlig den litt yngre aldersgruppen jeg tenker på, ungdom mellom 12 og 14 år. Jeg tenker at eldre ungdommer skjønner litt mer av hensikten med programmet, men de yngre tror jeg ikke klarer å skille så godt, og det er også de som lettere kan bli utnyttet, sier han, og legger til:

- Forskning viser at spesielt unge jenter som har lite selvtillit og eldre kjærester lett kan bli med på ting de angrer på i etterkant.

Bakken understreker at han bare har sett én episode av det omstridte ungdomsprogrammet på NRK 3, episoden da Thomas Albertsen Dahlen (19) måtte lære seg å strippe.

- Stripping er å gi noe av det som er intimt til alle, så jeg mener offentlig stripping er å tråkke på menneskeverdet. Seksualiteten er noe verdifullt som jeg mener gud har gitt oss, og det skal vi ta vare på, sier Bakken.

- Ikke for 12-åringer Ung-redaktør i NRK, Håkon Moslet, understreker overfor Dagbladet at «Trekant» ikke er ment for ungdommer under 18 år.

- Programmet er ikke laget for 12-13-åringer, og det er viktig at foreldre har litt kontroll over hva barna deres ser på, sier han til Dagbladet.

- Den primære målgruppa er ungdom mellom 18 og 25 år, og jeg tror at de klarer å fordøye innholdet i serien og lese innholdet på riktig måte, sier han.

Moslet understreker at de bare har fått positive tilbakemeldinger fra unge seere.

- Programmet involverer normale ungdommer med et åpent forhold til sex, og jeg tror det er veldig mange som kjenner seg igjen i dem, sier han.

Tema på konfirmantleir Når det gjelder episoden hvor Dahlen måtte lære seg å strippe, understreker Moslet at det ikke var snakk om stripping i offentlig sammenheng.

- Det handler om forspill, stripping kan være høyst relevant som en inngang til sex, og i tillegg er det en klisjé som det er morsomt å kikke litt inn i, sier han.

Sokneprest Eirik Bakken understreker at han tror intensjonene med programmet er gode. Han ønsker å fortsette å følge med på «Trekant», fordi han tror dette er noe ungdom selv ser på.

- Vi skal på konfirmantleir i januar og februar, så da kommer dette absolutt til å bli et tema. Vi er veldig opptatt av å høre deres refleksjoner, sier han.

IKKE FOR 12-ÅRINGER: Ung-redaktør i NRK, Håkon Moslet, tror ungdommen i målgruppa klarer å lese programmet på en riktig måte.
Foto: Tom E. Østhuus
IKKE FOR 12-ÅRINGER: Ung-redaktør i NRK, Håkon Moslet, tror ungdommen i målgruppa klarer å lese programmet på en riktig måte. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer