Trekantdrama med tenner

Men «Formørkelsen» lykkes ikke helt i skildringen av ung kjærlighet.

TREKANTDRAMA:Jacob (Taylor Lautner) elsker Bella (Kristen Stewart), men hun har bare øyne for vampyren Edward (Robert Pattinson). De har nok å stri med i romanen «Formørkelsen», som også har fått en filmversjon som snart kommer på norske kinoer.
TREKANTDRAMA:Jacob (Taylor Lautner) elsker Bella (Kristen Stewart), men hun har bare øyne for vampyren Edward (Robert Pattinson). De har nok å stri med i romanen «Formørkelsen», som også har fått en filmversjon som snart kommer på norske kinoer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Det er sjelden man vet i en slik grad at man taler for døve ører. «Formørkelsen», den tredje boken i Stephenie Meyers «Twilight»-serie, er en suksess, en viktig bok i mange unge jenters liv, og ingenting av det jeg skriver her vil gjøre noe med den saken.

Man kan si mye om kvaliteten på ungdomsbøkene, men suksessen er ikke vanskelig å forstå. «Twilight»-bøkene er underholdningslitteratur, og som sådan enkel, plottet har fellestrekk med legeromanen og eventyret om Askepott og låner fra den gotiske skrekkromanen. Men forfatter Stephenie Meyer er en dyktig dame som har et hode og en penn som kler sjangeren godt. Psykologien er skjematisk, personene faller i stor grad i kategorien god eller ond, men har akkurat såpass med særtrekk at de til sammen utgjør et frodig persongalleri. Denne tredje av fire tykke romaner viser imidlertid tegn på slitasje.

Besettende Syttenåringe Bella Swan har som kjent flyttet til regntunge Forks i staten Washington for å bo hos sin fraskilte far. Der møter hun og forelsker seg i den smellvakre og gåtefulle Edward, som viser seg å være vampyr. De to finner sammen i en besettende kjærlighet, men forholdet trues stadig - både av ondsinnede vampyrer utenfra, og av de unge mennene i den lokale indianerstammen, som kan forvandle seg til kjempemessige ulver og som ligger i en lang feide med vampyrene. Blant varulvene er Bellas venn Jacob, som er dypt forelsket i henne og dør litt inni seg hver gang hun går til Edward.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer