- Trekk deg!

- Hotellprosjektet «Seilet» i Molde er harryarkitektur, et symptom på mindreverdighetskompleks og manglende potens, sier Peter Butenschøn i Norsk Form. - Gå av, svarer «Seilet»-arkitekt Kjell Kosberg.

- En person i Butenschøns stilling bør ikke bruke usaklige betegnelser som «harry» og «manglende potens», framholder Kosberg.

- Butenschøn hevder at høyhus er gammeldags, det er da saklig nok?

- Generelt mener jeg at man ikke bør oppføre høyhus. Men å bygge et 15-etasjers hotell i stein og glass med fri beliggenhet mot sjøen og i tilknytning til et viktig knutepunkt som Molde Stadion er fullt ut forsvarlig. Vi har da også fått støtte fra den kjente landskapsarkitekten Thormod Sikkeland, framholder Kosberg.

Inspirert av Dubai

- Oppfatter du deg som en kontroversiell arkitekt?

- Nei, jeg har aldri tidligere hatt problemer med dårlig kritikk av mine bygg, bortsett fra at Norsk Form angrep mine planer for Molde Stadion på et tidlig tidspunkt.

Kosberg har blant annet fått kvalitetsprisen under Byggdagene i Oslo for Gullhaug-prosjektet i Nydalen.

- Er sjustjernershotellet Burj al Arab (Det arabiske tårn) i Dubai et forbilde?

- Et 350 meter høyt hotell i Abu Dhabi er ikke noe forbilde for Molde, men det er lov å la seg inspirere, svarer arkitekt Kjell Kosberg.

250 millioner

Bak planene om storhotellet som også omfatter kulturhus, står Bjørn Rune Gjelsten, Stein Erik «Rimi»-Hagen og kjøpmennene Erik Berg og Stig O. Jacobsen. Kostnadene er kalkulert til 250 millioner kroner.

Peter Butenschøn har tidligere uttalt til Romsdals Budstikke at han som ansvarlig for OL-arkitekturen på Lillehammer følte et spesielt ansvar for å beskytte byen mot «Røkker og Kosberger».

En av de lokale utbyggerne, kjøpmann Erik Berg, sier til NTB at han tror Peter Butenschøn har «vikarierende hensikter» med sin kritikk. Overfor Dagbladet i går kveld ville ikke Berg utdype sine påstander «på nåværende tidspunkt».

Om Molde har Peter Butenschøn uttalt til Romsdals Budstikke: - Hvis småbyen Molde skal bli litt større, kan det hende at den kan finne bedre forbilder enn et hotell i Abu Dhabi.

Mobbing

- Jeg kan ikke oppfatte det som annet en mobbing når Butenschøn velger å bruke ord som mindreverdighetskompleks, sier Anders Talleraas, tidligere parlamentarisk leder i Høyre, nå engasjert i næringslivet i hjemfylket.

Til NTB påpeker Talleraas at formålet med Norsk Form er bra - nemlig å arbeide for god arkitektur, men tar avstand fra usaklig argumentasjon.

UENIG I KRITIKKEN: Arkitekt Kjell Kosberg liker dårlig kritikken mot «Seilet» som kom i Dagbladet lørdag 10. mars. - En person i Butenschøns stilling bør ikke bruke usaklige betegnelser som «harry» og «manglende potens», framholder Kosberg som har tegnet «Seilet».