Cappelen Damm:

Trekker bok etter jøde-beskrivelse

- En utrolig merkelig ting å skrive, sier Jacob Holm-Lupo om Cappelen Damms beskrivelse av jødedommen. Forlaget sier kapitlet i læreboka var en glipp.

KRITISK: Forfatter og musiker Jacob Holm-Lupo reagerte da han leste om hvordan jødedommen ble framstilt i en lærebok for barnehageutdanningen. Foto: Privat.
KRITISK: Forfatter og musiker Jacob Holm-Lupo reagerte da han leste om hvordan jødedommen ble framstilt i en lærebok for barnehageutdanningen. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Tirsdag 12. oktober skrev forfatter og musiker Jacob Holm-Lupo et leserinnlegg i avisa Vårt Land, der han gikk hardt ut mot en fagbok i religion rettet mot barnehageutdanningen.

Boka ble trukket av forlaget torsdag 14. oktober.

- Vi kaller det en utilsiktet glipp, og trekker nå opplaget og vil foreta endringer i boka, sier Birgit Skaldehaug, forlagssjef i Cappelen Damm Akademisk til Vårt Land.

Ifølge produktbeskrivelsen av boka skal «Religion og hverdagspluralisme i barnehagen» være ment som en «nøktern fagbok», som handler om hvordan barnehagen «kan arbeide med religiøst mangfold i hverdagen».

Men det var ikke «nøktern» boka framsto som for kona til Jacob Holm-Lupo, da hun som førsteamanuensis i barnehagepedagogikk på USN mottok boka i forbindelse med et forskningsprosjekt. Holm-Lupo har selv en bachelorgrad i religionshistorie, er halvt jødisk og reagerte på det han leste.

- Selv om det åpenbart var en glipp fra redaktørens side, tviler jeg på at det var en glipp fra forfatterens side. Forskjellen mellom beskrivelsen av jødedom og de andre religionene var såpass påfallende at jeg tror det var meningen at de vil gjøre det sånn, sier Jacob Holm-Lupo til Dagbladet.

- Brukt mye i antijødisk propaganda

Mens andre verdensreligioner blir beskrevet over flere sider, er jødedommen bare tildelt en faktaboks.

Ifølge Vårt Land var de seks setningene i boka:

«Hva er jødedom? Jøder og kristne tror på samme Gud. De ber til samme Gud. Men de tenker likevel litt forskjellig om Gud. Jødedommen er på en måte en avtale mellom Gud og et spesielt folk. Hvis jødefolket gjør som Gud vil, nemlig tilber Gud og gjør som han sier, så vil Gud hjelpe dem igjennom alle slags vanskeligheter.»

- Hvis man først skal skrive kort om jødedom synes jeg dette er en utrolig merkelig ting å skrive.

Holm-Lupo reagerer spesielt på setningen om at jødefolket beskyttes mot alle slags vanskeligheter dersom de tilber Gud.

- Dette med at Gud skal hjelpe deg gjennom livets utfordringer er noe flere religioner har til felles, men på et personlig plan. Det som står i denne teksten er at jødene har en eksklusiv avtale med Gud om at han bare skal hjelpe deres folk.

- Dette har blitt brukt mye i antijødisk propaganda, ideen om at jødene er en mystisk klikk, med ritualer som skal tjene dem selv. At de dyrker makter som de bruker for å påvirke samfunnet.

Mer av nyreligiøse livssyn

Holm-Lupo påpeker at religionen har endret seg mye siden bibelsk tid, og at det i dag finnes millioner av jøder av forskjellige etnisiteter.

Han mener framstillingen kan komme av at forlaget ønsker å framstå diplomatiske i potensielt flerkulturelle klasserom.

Holm-Lupo mener imidlertid at det bør være en proporsjonalitet mellom religionenes omfang og mengde stoff i lærebøker, og trekker fram et eksempel om at nyreligiøse livssyn er beskrevet mer inngående.

- Boka beskriver livssyn som sjamanisme, åsatru og dessuten heksereligionen wicca.

Vil gjøre endringer

Dagbladet har forsøkt å få en uttalelse fra forlaget, men har ikke lykkes. Til Vårt Land sier forlagssjef i Cappelen Damm Akademisk, Birgit Skaldehaug, at både forlaget og forfatteren av boka er svært lei seg over framstillingen av jødedommen.

- Vi setter pris på kritisk lesning av bøkene våre, og redaksjonen og forfatterne er i gang med å revidere boka med utgangspunkt i innspillene vi har fått. Vi har sett at formuleringene som er blitt vist til i leserinnlegget hos dere, og som vi også har oppdaget selv, ikke framstiller jødedommen på en måte som vi ønsker at den skal framstilles i en fagbok, sier Skaldehaug til Vårt Land.

Skaldehaug sier videre at de kommer til å revidere boka, og at forfatterne kommer til å kommunisere med andre fagkonsulenter i framtida, for å sikre at de får en bedre balanse i religionsbeskrivelsene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer