Illustrasjonsfoto. Foto: Frank May / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto. Foto: Frank May / NTB scanpixVis mer

Trekker bok som ber norskelever finne ordet som ikke passer inn: «Gås, høne, hane eller neger»?

- Slike ord skal ikke forekomme i våre utgivelser, og vi beklager sterkt at vi har sluppet igjennom denne svært uheldige oppgaven.

Aschehoug fjerner boken «Lek med ord», sist trykket i 2015, der norskelever blir bedt om å finne ordet som ikke passer inn: «Gås, høne, hane eller neger»?

- Jeg reagerte med vantro, sier lærer Marit Winnæss-Huseby fra Kampen skole i Oslo, til Dagsavisen. Det var hun som oppdaget oppgaven i norskboka for elever fra 1. - 4. klasse.

Ingen lek: Aschehoug har bestemt seg for å fjerne boka «Lek med ord», etter at en lærer reagerte på bruken av ordet «neger» i boka. Foto: Aschehoug
Ingen lek: Aschehoug har bestemt seg for å fjerne boka «Lek med ord», etter at en lærer reagerte på bruken av ordet «neger» i boka. Foto: Aschehoug Vis mer

Aschehoug beklager at boken som er en utgivelse fra 1980 er blitt trykket opp igjen uten at den er blitt redigert.

- Slike ord skal ikke forekomme i våre utgivelser, og vi beklager sterkt at vi har sluppet igjennom denne svært uheldige oppgaven, sier redaksjonsleder Gro Schaathun i Aschehoug Undervisning.

Hun opplyser at det de siste 37 årene er blitt solgt litt over 20.000 eksemplarer av boken. På 2000-tallet har salget ligget på noen få hundre.

- Vi har nå fjernet tittelen fra våre salgskanaler, og tittelen er heller ikke lenger å få kjøpt ved henvendelse til forlaget. Vi arbeider også med å spore opp eventuelle eksemplarer i bokhandlere for å tilbakekalle disse, sier Schaathun.