Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trekker «hårreisende» avskjedigelse av redaktør

Men Thomas Nilsen vil ikke tilbake i jobben.

TREKKER AVSKJEDIGELSE: I september ble redaktør Thomas Nilsen avskjediget. Nå er avskjedigelsen trukket tilbake. Foto: Atle Staalesen / Barents Observer
TREKKER AVSKJEDIGELSE: I september ble redaktør Thomas Nilsen avskjediget. Nå er avskjedigelsen trukket tilbake. Foto: Atle Staalesen / Barents Observer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er Norsk Journalistlag (NJ) som melder at avskjedigelsen av Nilsen fra jobben som redaktør for Barents Observer nå er trukket tilbake.

- Avskjedigelsen er trukket, men Thomas Nilsen ønsker ikke å gå tilbake til jobben. De har blitt enig om en økonomisk avtale, opplyser NJ-leder Thomas Spence til Dagbladet.

I september fikk Nilsen beskjeden om at han hadde blitt avskjediget på dagen. Styret i Barentssekretariatet mente redaktøren for nettavisen Barents Observer opptrådte illojalt da han uttalte seg kritisk til eiernes beslutning om ikke å drive avisen etter redaktørplakaten, som nettopp skal sikre redaksjonell uavhengighet.

Nilsen publiserte en kritisk kronikk, signert av alle avisas medarbeidere, da det ble kjent at redaktørplakaten ble avvist av eierne i mai.

- Ikke en god eier Thomas Nilsen selv har nettopp kommet ut fra forhandlingsmøte i Oslo når Dagbladet når ham på telefon.

- For meg er dette en fin dag, etter å ha seilt gjennom et mildt sagt urolig farvann med høye bølger de siste ukene. Nå er avskjedigelsen trukket, det er det viktigste for meg, sier Nilsen.

Han bekrefter at han ikke ønsker å sette seg i redaktørstolen igjen.

- Etter denne urolige perioden er mitt ståsted at fylkeskommunene ikke er en god eier av Barents Observer. Dermed er det ikke bra for noen av partene at jeg skal fortsette å jobbe der, sier Nilsen, som takker NJ og både det norske og det russiske pressemiljøet for god støtte i prosessen.

Barentssekretariatet eies av de tre nordnorske fylkeskommunene Nordland, Troms og Finnmark.

- Hårreisende NJ-leder Spence omtaler avskjedigelsen som oppsiktsvekkende.

- Vi er veldig fornøyd med at vi har bidratt til å rydde opp i en hårreisende avskjedigelse. Nilsen ble avskjediget fordi han utøvet funksjonen som redaktør, og det kunne vi ikke sitte stille og se på.

Etter avskjedigelsen varslet Nilsen søksmål, og fikk gratis advokathjelp av Norsk Journalistlag. Det er i forhandlingsmøte med Nilsen og advokat at Barentssekretariatet nå har utført en komplett snuoperasjon.

Innfører redaktørplakaten likevel NJ-leder Spence mener styret har sendt tydelige signaler om at redaktørplakaten nå blir innført for nettavisa som dekker nordområdene og forholdet mellom Norge og Russland.

Men avisa må altså fortsette uten Thomas Nilsen som redaktør.

- For meg er det prinsipielt veldig viktig å få tatt dette til retten, men jeg har egentlig ikke veldig stor iver etter å gå til sak for å få tilbake jobben i en bedrift med slike holdninger til ytringsfrihet, sa Nilsen til Dagbladet da han varslet søksmål.

Fikk ikke jobbtilbud Stig Olsen er styreleder for Barentssekretariatet, som eier Barents Observer og altså vedtok avskjedigelsen av Nilsen. Han opplyser at Thomas Nilsen i dag har sagt opp sin stilling umiddelbart etter at avskjedigelsen ble trukket, og at Nilsen får lønn i et år som kompensasjon.

Men Olsen avviser at den sparkede redaktøren fikk tilbud om å få jobben tilbake.

- Han fikk aldri noe tilbud om det. Denne avtalen er inngått fordi vi ønsket å unngå at saken havnet i rettssapparatet, noe som hadde vært belastende for både sekretariatet og Barents Observer, sier styrelederen.

Når det er sagt, mener Olsen fremdeles at avskjedigelsen var godt begrunnet.

- Vi mener at avskjedigelsen ville ha stått seg i en rettssak, men nå er vi glade for at vi har fått på plass en minnelig løsning.

Olsen opplyser at spørsmålet om endelig innføring av redaktørplakaten skal behandles i et styremøte neste fredag, men at redaktørplakaten «mest sannsynlig» blir vedtatt der.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!