Trekker «jødesvin»-vits

NRK sier unnskyld, og trekker den omstridte «jødesvin»-sketsjen fra alle sine plattformer.

ANTISEMITTISK: Kommentarfeltet på Facebook gikk amok etter at NRK Satiriks viste en videosketsj som mange mente var lite morsom. Video: NRK / Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

NRK trekker den omdiskuterte «jødesvin»-vitsen fra sine nettsider etter massiv klagestorm. Vitsen er laget av Norske Grønnsaker, og publisert på NRK Satiriks.

Det animerte Satiriks-klippet viser en jødisk mann som spiller ordspillet Scrabble med en annen mann. Sistnevnte har formet ordet «jødesvin» med bokstavbrikkene sine, men vegrer seg tilsynelatende for å plassere brikkene på spillebrettet.

- Ber om unnskyldning

Nå trekker NRK altså vitsen tilbake. Det kommer fram på NRK Dagsnytt fredag morgen, der NRKs etikksjef og fungerende kringkastingssjef Per Arne Kalbakk også sier unnskyld for sketsjen.

- NRK har tidligere forklart sketsjen. Hvorfor sier dere nå unnskyld?

- Fordi etter å ha gått gjennom saken en gang til, så ser vi at det ordet vi brukte er for sterkt og krenkende. Det har blitt opplevd, med rette, som sårende for mange mennesker. Vi ser at det var unødvendig å bruke det ordet og at vi ikke skulle gjort det. Da kan vi be om unnskyldning for det og trekke tilbake sketsjen, sier Kalbakk.

Han sier det tok tid før NRK «så at det ble feil», og at det derfor har tatt ti dager før den blir beklaget og trukket. Han benekter samtidig at sketsjen er antisemittisk.

- Antisemittisk

Tirsdag denne uka skrev Dagbladet at 285 har klaget sketsjen «Scrabble» inn til Kringkastingsrådet. Blant dem var journalist og forfatter Mona Levin. Hun har også klaget NRK inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

- Jeg oppfatter denne «underholdningen» som antisemittisk. Jeg har klaget det inn for antisemittisme, nazistisk ordbruk og hets mot jøder. Selve bruken av ordet «jødesvin», sa Levin.

Det er selve bruken av ordet «jødesvin» som vekker harme blant klagerne, ifølge Erik Skarrud i Kringkastingsrådet.

- Avpublisert på NRK

Fredag morgen har også underholdningsredaktør Charlo Halvorsen beklaget sketsjen i en egen kommentar publisert på NRKs nettsider.

- Vi visste selvsagt ordet var brutalt og krenkende, og i denne konteksten måtte ordet være krenkende for at sketsjen skulle fungere. Men ordet hadde en alvorligere betydning for spesielt det jødiske miljøet i Norge enn hva vi dessverre var klar over, skriver Halvorsen, og fortsetter:

- Så vi beklager bruken av ordet. Og har avpublisert sketsjen på NRKs plattformer. Og beklager samtidig overfor alle i det jødiske miljøet i Norge som har tatt belastningen denne uka. Det var absolutt ikke vår hensikt - og vi kan bare skylde på vår egen manglende kunnskap om hva dette ordet betyr for dem det berører.

Da sketsjen først ble publisert på Norske Grønnsaker sine Facebook-sider var det med teksten «tagg en jøde». Seinere ble denne teksten endret.

- Riktignok ikke på NRKs sider, men likevel lett å blande for utenforstående. Og riktignok tatt bort etter ei tid. Men det var absolutt ikke noen heldig formulering, medgir Halvorsen.

«Grusom satire»

Tidligere denne uka, før videoen ble avpublisert, hadde den 71 000 avspillinger. Blant kommentarene under videoen var det mange som reagerer kraftig på sketsjen.

«Forstår ikke helt hva dette skal være satire over. At jøder ikke liker å bli kalt «jødesvin»? Idiotisk video.» skriver MDG-politiker og bystyrerepresentant i Oslo, Eivind Trædal.

«Grusom satire» skriver Suzanne Aabel, som tidligere har snakket ut om jødehets. Mens forfatter og regissør Monica Csango har kalt sketsjen «pur antisemittisme» i en kommentar publisert hos Aftenposten.

Videoen har også vakt reaksjoner utenfor Norges grenser. Medier som Times of Israel og The Algemeiner har begge omtalt kritikken mot NRK. Sistnevnte stempler satirevideoen som «grovt antisemittisk».

Neste møte i Kringkastingsrådet er 17. september. Det er rådsmedlemmene som selv bestemmer hvilke saker de skal behandle i møtet.