Durek Verrett og hertuginne Meghan

Trekker Meghan-parallell: - Etisk gråsone

Durek Verrett og Meghan Markle har over lengre tid skapt mye debatt. Eksperter mener både Verrett og Markle tjener godt på forbindelsene de har til kongehusene.

OMSTRIDT: Se og hørs kongehusekspert Caroline Vagle mener Durek Verrett og hertuginne Meghan har manglende forståelse av hva som forventes av de kongelige. Her er Verrett og prinsesse Märtha Louise avbildet under prinsesse Ingrid Alexandras bursdagfeiring tidligere i år. Foto: Lise Åserud / NTB
OMSTRIDT: Se og hørs kongehusekspert Caroline Vagle mener Durek Verrett og hertuginne Meghan har manglende forståelse av hva som forventes av de kongelige. Her er Verrett og prinsesse Märtha Louise avbildet under prinsesse Ingrid Alexandras bursdagfeiring tidligere i år. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- De snakker med store ord og har ikke heller helt forståelsen for hvordan det er ventet at kongelige ter seg.

Det sier Se og hørs kongehusekspert Caroline Vagle til Dagbladet. Hun sikter her til Durek Verrett og hertuginne Meghan Markle.

Det har de siste åra, også de siste ukene, stormet rundt den selverklærte sjamanen Verrett og Markle.

De to amerikanerne har funnet lykken med hver sin europeiske kongelig. Meghan Markle har vært gift med prins Harry siden 2017, mens Durek Verrett fant lykken med sin nåværende forlovede prinsesse Märtha Louise for omtrent tre år siden.

Både Verrett og Markle har i løpet av tida de har vært partnere til de kongelige også vært i flere kontroverser, på hver deres måte.

Verrett har blant annet uttalt at han ble frisk av coronaviruset ved hjelp av en medaljong, som han selger på sin nettside for over 2000 kroner. Han har også blant annet sagt at kvinner med mange seksualpartnere har et avtrykk i vaginaen.

Blir misforstått

En You Gov-undersøkelse fra mai viser at Markle er likt av 25 prosent, mens 47 prosent misliker henne. I den britiske kongefamilien er det bare prins Andrew som er mindre likt enn henne - han er bare likt av 11 prosent.

Caroline Vagle mener at Verrett og Markle har en annen tilnærming til ulike temaer, og at de derfor blir misforstått av folket. Hun trekker også fram da kong Harald i august for første gang kommenterte kritikken mot Verrett. Kongen uttalte da at det var en «kulturkollisjon».

- Jeg tror det gjelder både Meghan og Durek, at de ikke helt ser eller forstår hvordan monarkiet fungerer, og det er det mange reagerer på, sier Vagle.

Stemningsskifte

Etter at prins Harry og hertuginne Meghan Markle tok avskjed med Buckingham Palace i 2020, har det vært skrevet side opp- og ned om paret, og det som i pressen har blitt døpt om til «Megxit».

Vagle forteller at da Meghan møtte prins Harry var det mye positiv oppmerksomhet rundt henne, men at det siden ble endret etter at paret trakk seg tilbake fra kongefamilien.

- Britene har vært utrolig glade i dronning Elizabeth, og det at Harry og Meghan stakk sin vei opplevde nok britene som et stort svik mot henne og resten av familien, sier Vagle, og legger til:

- Harry og Meghan har snakket ut om alt og kommet med grove beskyldninger hos Oprah. Det tror jeg virkelig fikk både familien og folket til å føle på svik.

Hun sier imidlertid at det er synd at Meghan blir stående igjen som den mest upopulære. Hun poengterer at prins Harry i lengre tid har sagt at han har vært utilpass blant de kongelige.

- Jeg tror han er såpass traumatisert etter dødsfallet til mora. Han har masse aggresjon mot systemet innad og pressen. Jeg tror ikke han fant seg til rette før han møtte Meghan heller, sier Vagle.

- Tjener godt

Gjennom tida Verrett har vært i rampelyset har han blant annet gitt ut boka «Spirit Hacking», og selger også flere produkter på sin egen nettside. I 2019 var han også på foredragsturné med prinsesse Märtha Louise under navnet «The Princess and the Shaman», noe hun fikk kraftig kritikk for i ettertid. Märtha Louise har også beklaget at hun har brukt prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger.

I forrige uke ble det imidlertid kjent at Verrett har sendt en søknad til det amerikanske Patentstyret, United States Patent and Trademark Office, der han søkte om patent til å bruke varemerket «The Princess and the Shaman», skriver TV 2.

Etter dette ble kjent uttalte Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen til TV 2 at det ikke er aktuelt for prinsessen å bruke tittelen i kommersielle sammenhenger.

- Det er jo naturlig at den trekkes siden det ikke er aktuelt lenger, sa Scheele Carlsen til TV 2.

Professor Paul Thomas ved Universitetet i Sørøst-Norge mener både Verrett og Markle tjener godt på eksponeringen de får med tilhørigheten til kongefamiliene.

- Alle har lov til å tjene penger, så lenge det er lovlig, og vi ser at både Durek og Markle tjener godt på denne kongelige forbindelsen, sier Thomas til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med Scheele Carlsen og Slottet.

- Vi har foreløpig ikke noe å legge til ut over de uttalelsene som er gitt fra kongehuset, skriver kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, i en e-post.

Scheele Carlsen henviser videre til Durek Verrett. Dagbladet har sendt henvendelse til Durek Verrett via hans management, samt Meghan, hertuginne av Sussex. Henvendelsene er så langt ikke besvart.

Kan bli britisk løsning

Meghan Markle og prins Harry mottar ikke lenger apanasje, og står dermed fritt til å tjene penger slik de vil.

Siden de trakk seg fra sine kongelige plikter har de to gjort avtaler med blant andre Netflix og har undertegnet en podkast-avtale med Spotify. Verdien på disse avtalene skal være verdt millioner, skriver BBC. Prins Harry har også kunngjort at han jobber med en selvbiografi.

Storbritannia-ekspert Erik Mustad mener en britisk løsning også kan skje i Norge. Det uttaler han til Aftenposten.

- Märtha Louise er jo født inn i og vil alltid være en del av denne familien. Men det blir for problematisk å prøve å skille disse rollene, sier Mustad til Aftenposten.

Han mener videre at det ikke går at Verrett reklamerer for sin egen virksomhet, samtidig som han er med som ledsager for prinsesse Märtha Louise.

Vagle mener også det ikke er tvil om at både Verrett og Markle blir mer interessante kommersielt med tilknytningen de har til kongehuset.

- De kan få en boost-effekt på salget i noen land, sier Vagle.

Hun tror imidlertid at folk klarer å skille Durek Verretts kommersielle interesser med kongehuset.

- Det de gjør vil til en viss grad alltid reflektere kongehuset, men jeg tror folk flest skiller den biten og vet at det Durek gjør, ikke nødvendigvis er noe kongen og dronningen står for. Jeg føler når jeg snakker med folk at de ser nettopp dette skillet, sier Vagle.

Thomas mener imidlertid at både Verrett og Markle opererer på siden av hva som sannsynligvis ville blitt sett på som akseptabelt for andre medlemmer av kongehusene de tilhører, og står langt friere til å kapitalisere på oppmerksomheten de får som konsekvens.

- De ville aldri kunnet oppnå den statusen de nå har uten tilknytningen til kongehusene, og nå bruker de den til å berike seg selv på en måte vi ikke hadde tillatt av dem som er født inn i de samme kongehusene. Der har vi en etisk gråsone, sier Thomas.

TAUS: Prinsesse Märtha Louise nektet å svare på spørsmål om forloveden Durek Verrett onsdag 7. september. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer