SKULLE TIL NORGE: Jason Derulo var en av headlinerne under Hove Music Festival. Foto: NTB scanpix
SKULLE TIL NORGE: Jason Derulo var en av headlinerne under Hove Music Festival. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hove Music Festival

Trekker millionkrav etter Hove-konkurs

- Billettkjøperne bør stå fremst i køen, sier Bjørn Eidsvåg. Han og flere andre artister frafaller kravene til konkursboet etter Hove Music Festival.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I midten av juni ble det kjent at selskapet bak Hove Music Festival var konkurs. Festivalen ble avlyst bare ei uke før gjester og artister skulle innta festivalområdet, grunnet sviktende billettsalg.

I juni oppga bostyrer for konkursboet, advokat Ole Magnus Heimvik, at Seaside Production AS skyldte åtte millioner kroner.

Tirsdag publiserte Agderposten en foreløpig oversikt over kreditorer. Der framgikk det at fire artister har rettet krav til konkursboet gjennom sine bookingbyråer:

  • Jason Derulo. Krav: 855 000 kroner (88 500 euro).
  • Bjørn Eidsvåg. Krav: 250 000 kroner.
  • Hkeem. Krav: 70 000 kroner.
  • Anna of the North. Krav: 45 000 kroner.

Frafaller kravet

Nå melder bookingbyrået All Things Live AS, som har fremmet krav for Jason Derulo, Bjørn Eidsvåg og Hkeem, at de frafaller kravet.

- På initiativ fra våre artister har vi gått en ny runde på dette, og velger å trekke våre krav til konkursboet, sier daglig leder i All Things Live, Bjørnar Paulsen.

TREKKER KRAV: Bjørn Eidsvåg var en av artistene som skulle spille på Hove Music Festival i slutten av juni. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
TREKKER KRAV: Bjørn Eidsvåg var en av artistene som skulle spille på Hove Music Festival i slutten av juni. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Vi heier på at lokale arrangører skaper nye arenaer hvor publikum kan oppleve livemusikk i sitt nærområde.

Totalt sett betyr dette at kravene til konkursboet blir redusert med nærmere 1,2 millioner, fra 7,3 til 6,1 millioner kroner.

Billettkjøperne viktigere

Paulsen forteller at de sendte inn sine krav som en rutine i forbindelse med at det ble åpnet konkursbo.

- Sammen med våre artister har vi bestemt å trekke kravet, og håper at det kan bidra til at billettkjøperne får mer penger tilbake.

Live Nation har fremmet kravet på vegne av Anna of the North. De følger i fotsporene til All Things Live:

- Selv om vi uansett så det som usannsynlig å få noe igjen fra konkursboet så har vi valgt å droppe kravet, skriver Karsten Baugstø i Live Nation i en mail.

Anna of the Norths pressekontakt opplyser at artisten ikke er tilgjengelig for kommentar.

FRAFALLER KRAVET: Anna Lotterud, som lager musikk under artistnavnet Anna of the North. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FRAFALLER KRAVET: Anna Lotterud, som lager musikk under artistnavnet Anna of the North. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Eidsvåg: - Ikke min politikk

Bjørn Eidsvåg sier til Dagbladet at han ikke var klar over at bookingbyrået hans hadde rettet et krav til konkursboet på hans vegne.

- Det er noe bookingbyråer gjør rutinemessig når noen går konkurs, men dette er ikke min politikk, sier den folkekjære artisten.

- Jeg har hatt som formål hele min karriere å sørge for at lokale arrangører skal klare seg, og vi vil ikke at noen skal tape penger på oss.

Nå er det isteden Eidsvåg som taper penger.

- Vi har mange konserter, men det er selvfølgelig et tap. Vi må jo betale en del regninger og lønn til folk som er involvert. Det er på ingen måte en hyggelig situasjon å være i, men vi klarer oss.

Har tatt grep

Hove Music Festival solgte 3600 billetter. Eidsvåg håper at frafallet av pengekravet kommer billettkjøperne til gode.

- De bør stå fremst i køen her. De skal ikke lide nød for at en festival går konkurs.

Artisten forteller at han har tatt umiddelbart grep for å unngå å havne i liknende situasjoner igjen.

- Jeg har gitt en veldig tydelig beskjed i dag, om at sånne ting ikke skal skje uten at jeg vet om det. Jeg forstår at spillereglene skal følges, men det stemmer ikke at jeg personlig har sendt inn krav.

Bedre posisjon

Bobestyrer Ole Magnus Heimvik forteller at både artistenes og billettkjøpernes krav stiller lengst bak i køen når et eventuelt restbeløp fra boet skal fordeles.

De tilhører kreditorkategorien «uprioriterte krav», som blir tilgodesett helt til slutt.

Ifølge Heimvik kan det muligens gjøre livet søtere for billettkjøperne at Derulo, Eidsvåg og Hkeem frafaller kravene.

- Det er sikkert noen som vil være glade for det. Hvis det er midler til uprioriterte krav, vil det gjøre at de kommer i en bedre posisjon, sier Heimvik.

Det er likevel ingen grunn til å glede seg for tidlig, skal vi tro bobestyreren:

- Det er ikke påregnelig at disse billettkjøperne vil få en veldig stor andel av utgiftene til billettene sine tilbake. Litt bedre vil det bli, hvis det kommer midler til uprioriterte krav til slutt. Da blir det en høyere andel til hver enkelt som er igjen. Men det er avhengig av hvor store krav som er i postene foran.

SØPPEL: Bilder viser at en rekke festivalgjester lot telt, campingmadrasser og andre gjenstander ligge igjen på campingområdet på Roskildefestivalen. Video: Tonje Garberg Bornstedt Vis mer

Streng rekkefølge

Når kreditorer skal betales, er det selskapets ansatte - både fulltidsansatte og på oppdragsbasis - som stiller først i køen.

- Først og fremst dekkes kostnadene til bobehandlingen. Så dekkes lønn, som har førsteprioritet. Skatt og moms til det offentlige har annenprioritet. Og så kommer alle andre krav, som artistkravene, som kalles uprioritert. Det samme gjelder billettkjøp. De er ganske langt bak i køen, for å si det sånn, sier Heimvik.

Han sier følgende om sistnevnte kategori:

- Noen særlig høy andel av utestående er det ikke påregnelig at de vil få dekket. Det vil i så fall være en ganske begrenset del, kanskje fem-ti prosent. Det er ikke mulig å tallfeste før vi har full oversikt.

Har cirka én million

Fristen for å melde inn lønnskrav er 6. august. Alle andre kreditorer måtte melde sine krav seinest torsdag.

I konkursboet finnes det rundt én million kroner.

- Det kan endre seg, sier advokaten om verdiene i boet.

- Vi må se hva som ligger der, om det er ting som kan gi boet flere midler. Noen eiendeler er fortsatt ikke solgt. Vi skal også se på regnskapet om det er foretatt utbetalinger eller andre ting som er omstøtelige, som boet kan kreve tilbakeført.

OVERRASKET: Metallica klinte til med norsk kjempeslager i Trondheim. Video: Øyvind Rønning. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Tidkrevende behandling

Advokaten forteller at det primært var de største utenlandske artistene som hadde fått hele eller deler av oppgjøret utbetalt i forkant av Hove Music Festival.

Jason Derulo fikk deler av honoraret i forkant, men hadde fortsatt noe utestående, noe kravet representerte, sier Heimvik, som ikke kan si noe om hvor mye artisten fikk utbetalt før festivalen.

Advokaten kan ikke se at Bjørn Eidsvåg, Hkeem eller Anna of the North fikk utbetalt honorar i forkant.

- Når kan uprioriterte kreditorer vente seg en eventuell utbetaling?

- Lønnskravsbehandlingen tar vanligvis en god del tid, så det vil ta ganske lang tid før man får avklart hva som er til fordeling på uprioritert. Sannsynligvis mot slutten av året en gang.

FRAFALLER KRAV: Hkeem, som tidligere i år vant Spellemann-pris for beste musikkvideo. I fjor vant han og artistkollega Temur i kategorien Årets låt med «Fy Faen». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRAFALLER KRAV: Hkeem, som tidligere i år vant Spellemann-pris for beste musikkvideo. I fjor vant han og artistkollega Temur i kategorien Årets låt med «Fy Faen». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Billettsalget sviktet

28. og 29. juni i år skulle egentlig norske og internasjonale artister som Bjørn Eidsvåg, Jason Derulo, Ina Wroldsen, Klovner i kamp, Alesso, Robin Schultz og Jarle Bernhoft stå på scenen i idylliske uteområder på Tromøya utenfor Arendal - samme område som Hovefestivalen tidligere ble arrangert.

I et intervju med Dagbladet i slutten av juni åpnet styreleder i Seaside Production AS, Brynjar Løkke, opp om årsaken til konkursen:

«Vi klarte ikke å få inn tilstrekkelig med nye penger fra investorer eller långivere og skrekkscenarioet nærmet seg. Salget uteble.»

- For oss er det smertefullt og se at konsekvensen av konkursen er mulige tap for mange. Samtidig må vi huske på at dersom vi skal få til noe i by og bygd, må vi ta risiko på egne og andres vegne. Det vet de fleste, skrev Løkke til Dagbladet.

- En historie som denne hører sjeldenhetene til, da man som regel opplever vinn-vinn-situasjoner. Men en sjelden gang oppstår det situasjoner hvor alle er tapere uten at noen kan klandres for det. Hove Music Festival ble en slik historie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer