KONTROVERSIELT: Seks medlemmer av den amerikanske foreningen PEN har trukket seg fra foreningens årlige galla etter at det ble kjent at de gir årets ærespris til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELT: Seks medlemmer av den amerikanske foreningen PEN har trukket seg fra foreningens årlige galla etter at det ble kjent at de gir årets ærespris til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Foto: NTB ScanpixVis mer

Trekker seg fra galla etter at Charlie Hebdo fikk pris

- Visste at det var et kontroversielt valg.

(Dagbladet): Ifølge New York Times har seks medlemmer av amerikanske PEN trukket seg fra foreningens gallamiddag som avholdes 5. mai.

De seks skribentene Peter Carey, Michael Ondaatje, Francine Prose, Teju Cole, Rachel Kushner og Taiye Selasi trekker seg etter at det ble kjent at foreningen gir sin årlige ærespris til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

- Et kontroversielt valg Gallaen avholdes på The American Museum of Natural History, og er en del av den årlige festivalen World Voices Festival som skribenter verden over kommer for å delta på.

Ifølge New York Times har blant annet Rachel Kushner sendt en mail til ledelsen i det amerikanske PEN hvor hun forklarer at hun ikke ønsker å støtte opp om å gi prisen til satiremagasinet, fordi det står for en «kulturell intoleranse», og «en form for tvunget sekulært livsyn».

Presidenten av amerikanske PEN, Andrew Solomon, sier at han visste at tildelingen av prisen kom til å vekke oppsikt.

- Vi visste at dette var et kontroversielt valg. Men jeg visste ikke at disse skribentene kom til å ha slike problemer med det, sier han til avisa.

- EN VIKTIG UTDELING: Leder for norske PEN, William Nygaard, støtter amerikanske PEN i å tildele en ærespris til Charlie Hebdo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- EN VIKTIG UTDELING: Leder for norske PEN, William Nygaard, støtter amerikanske PEN i å tildele en ærespris til Charlie Hebdo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

I et brev til PEN-styret skriver han at det ikke er nødvendig å være enig i det Charlie Hebdo står for for å bekrefte de prinsippene magasinet står for.

- En viktig utdeling Leder i norske PEN, William Nygaard, støtter amerikanske PEN i tildelingen av prisen til Charlie Hebdo.

- Det er sånn som kan skje i enhver organisasjon, at man ikke er enige i alt. Det får stå for skribentenes regning. Jeg har ikke hørt om noen som støtter disse, men det er deres rett å mene hva de vil, sier han, og legger til:

- Jeg for min regning syns det var en viktig utdeling, og jeg støtter amerikanske PEN i det.

- Kunne norske PEN ha gitt en tilsvarende pris til Charlie Hebdo?

- Det tror jeg. I prinsippet kunne vi absolutt gjort det, sier han.

Charlie Hebdo-redaktør til Norge Det franske satiremagasinet Charlie Hebdo ble verdenskjent da to tungt bevæpnede menn i januar i år tok seg inn i magasinets lokaler i Paris, og drepte en rekke av bladets medarbeidere.

I går ble det også kjent at Charlie Hebdo-redaktøren Gerard Biard, som reddet livet på grunn av et møte i London, kommer til Norge i august. Han skal møte utenriksminister Børge Brende til debatten Ytringens pris, som avholdes i regi av Aftenposten og Arendalsuka.