UTE AV DANSEN: Hanne Kolstø oppgir en konflikt med plateselskapet som grunn til at hun trakk seg fra nominasjon før offentliggjøringa av de Statoil-nominerte i dag. Foto: Hilde Holta-Lysell
UTE AV DANSEN: Hanne Kolstø oppgir en konflikt med plateselskapet som grunn til at hun trakk seg fra nominasjon før offentliggjøringa av de Statoil-nominerte i dag. Foto: Hilde Holta-LysellVis mer

Trekker seg fra millionstipend

Hanne Kolstø og plateselskapet hennes i bitter strid.

(Dagbladet): Når Statoil og Bylarm i dag annonserer lista over de nominerte til årets millionstipend, er det ikke uten dramatikk på kammerset.

Artisten Hanne Kolstø, som inntil kort tid før offentliggjøringa var en av de nominerte, har valgt å trekke seg på grunn av en konflikt med plateselskapet sitt.

- Årsaken til dette er at Statoil-stipendet omhandler en artists potensiale for å gjøre karriere i utlandet. Hannes plateselskap, Karmakosmetix, har imidlertid stanset hennes utenlandssatsning, spesifikt lanseringen i Tyskland denne våren, og dergjennom vesentlig misligholdt avtalen som har vært inngått. Dette gjør at Hanne er i uvisshet med hensyn til utenlandslansering den nærmeste tiden. Selv om hun setter pris på nominasjonen, føler hun dermed det er riktig å trekke seg. Hanne ønsker ikke å kommentere tvisten med Karmakosmetix nærmere, utover at hun håper saken kan løses i minnelighet, sier advokatfullmektig Christian Wadahl Uhlen, som representerer Hanne Kolstø, til Dagbladet.

- Forbanna Direktør Jan Kenneth Transeth i Karmakosmetix bekrefter at plateselskapet er i en konflikt med Kolstø.

- Etter fire års samarbeid har oppstått en uenighet mellom Hanne og oss, men det er fordi hun har valgt å ikke følge de premissene som er lagt i kontrakten. Jeg tror ikke det er riktig av meg å gå nærmere inn på hvilke punkter det er snakk om, annet enn at de selvsagt er vitale for vårt samarbeid. Når Hanne nå velger å bryte kontrakten med oss, så sier det seg selv at vi heller ikke kan lansere henne i Tyskland som planlagt. Det at hun hevder at dette er kontraktsbrudd fra vår side, gjør meg både trist og forbanna. Det er fristende å fortelle hele historien, men jeg tror jeg må stå for mine prinsipper om å ikke ta slike oppvasker i media. Foreløpig, sier han.

Statoil erstatter ikke Kolstøs nominasjon, og dermed er det Mikhael Paskalev, Highasakite, Shining, Ida Jenshus, Young Dreams, Thomas Dybdahl, Truls, Blood Command, Elephant 9 med Reine Fiske og Monica Heldal som skal kjempe om årets Statoil-million.

Pengene skal brukes til utenlandslansering og deles ut av juryleder Espen Lind under Bylarm den 16. februar.

- Døråpner Selv om det i Kolstøs tilfelle ikke har vært aversjoner mot Statoil som har gjort at hun har valgt å trekke seg, har det har blåst friskt rundt millionstipendet helt siden det ble lansert i 2008.

Kråkesølv betegnet sponsorpengene som «skitne» og trakk seg fra nominasjonen i 2010, mens musiker Synne Øverland Knudsen sluttet i bandet Team Me av miljøpolitiske grunner da resten av bandmedlemmene lot seg nominere i fjor.

Daglig leder i Bylarm, Erlend Mogård-Larsen, mener at Statoil-stipendet kan være en viktig døråpner for en artist eller et band som står på randen av et internasjonalt gjennombrudd.

- Det er uten tvil mange norske artister som har et internasjonalt potensial. Men når man skal opp og frem i et annet marked så konkurrerer man med lokale og andre internasjonale artister. Da er det viktig å være til stede der det satses, gjennom møter med media, publikum og bransje. Dette krever økonomiske midler, og vi er stolte over å ha Statoil med på laget, med de dørene stipendet åpner for vinneren, sier Mogård-Larsen.