Trekker seg fra storfilm

Liv Ullmann orker ikke mer norsk filmbyråkrati og har trukket seg som regissør fra storfilmen om Ole Bull. Det har hun ikke fortalt produsenten for filmen, Stein Roger Bull.

I fjor høst brakte Dagbladet nyheten om storfilmen om Ole Bull. Liv Ullmann skulle regissere, Arve Tellefsen skulle være konsulent, og Ketil Bjørnstad var manusansvarlig. Men nå ser det svært vanskelig ut å få realisert filmen om en av norgeshistoriens mest legendariske musikere.

- Holdt avtalene

Liv Ullmann har trukket seg som regissør fordi hun mener at inngåtte avtaler ikke er overholdt.

- Arbeidet har stått i stampe, sier en oppgitt Ullmann til Dagbladet.

- Vi var klare med ferdig bearbeidet manus som avtalt i april, men har ikke hørt noe fra Norsk filmfond om den videre framdriften. Vi skulle ha vært i gang med forproduksjonen nå for å rekke premiere som planlagt i 2005.

Hun får støtte av Arve Tellefsen, som i likhet med Ullmann har bistått Ketil Bjørnstad i manusarbeidet. - Vi har holdt alle avtaler, sier Ullmann.

- Jeg leste med forbauselse i avisa her om dagen at en rekke norske filmer har fått millionstøtte fra filmfondet. Ikke vet jeg om manuset i det hele tatt er blitt lest borte hos dem.

Unikt

Ullmann sier hun fikk forsikringer om at Ole Bull-filmen kunne realiseres, og at hun derfor har sagt fra seg en rekke andre oppdrag i tida det ville ta å lage filmen.

- Men jeg vil nødig framstå som sur og grinete for dette. Jeg er mest oppgitt fordi denne filmen kunne hatt så store muligheter. Jeg var i nær kontakt med Sonys sjef Peter Gelb, som var kjempebegeistret og ville være med på prosjektet. På Cannes-festivalen kunne et engelsk manuskript solgt som døden selv. Men slik går det når filmpolitikk skal drives gjennom komiteer. Jeg kjenner ikke noe annet sted i verden som har liknende framgangsmåter som den norske.

Uinspirerende

Også for noen uker siden snakket Liv Ullmann med Dagbladet om det litt anstrengte forholdet til Norsk filmfond.

- Man kjenner at man står med lua i hånda. Det er tre kompetente mennesker som har kommet med et flott tilbud til Norge, men det blir bare stykkevis fulgt opp. Med en slik lunkenhet er det vanskelig å skape noe. Nei, det er ikke akkurat noe inspirerende miljø, sa Ullmann.

Arve Tellefsen som har drømt om en Ole Bull-filmatisering i mange år, har ikke trukket seg fra prosjektet, men innser at arbeidet er blitt vanskeligere enn antatt.

- Dette er kjempeviktig å få til, så jeg vil bruke all min sjarm for å få Liv tilbake som regissør. Men det kniper nok litt om vi skal få det til til feiringen av unionsoppløsningen i 2005.

Overreagert

Men Liv Ullmann får lite støtte hos sin produsent Stein Roger Bull i Nordisk Film for utspillet mot Norsk filmfond. Han visste heller ikke at Ullmann har trukket seg som regissør før Dagbladet ringte ham.

- Et slikt utspill er uansett produsentens ansvar, og vi er strålende fornøyde med Norsk filmfond. Vi har jo fått manusstøtte to ganger, sier Bull.

- Har Liv Ullmann overreagert?

- La meg si det slik: hun er kanskje vant til helt andre måter å lage filmer på, og oppdager at terrenget er litt bratt og ulendt når hun kommer til Norge. Men hun har nok overreagert i forhold til hva som har skjedd i selve saken.

- Hvis Ullmann trekker seg fra filmen, burde hun sagt fra til meg først, og ikke la meg få vite dette gjennom media. Jeg tror likevel det skal la seg gjøre å overtale henne til å komme tilbake til regijobben. Vi har fortsatt nok tid til å få den ferdig til 2005. Mer enn nok tid, sier Stein Roger Bull.

SIER NEI: Liv Ullmann og Arve Tellefsen ga forestilling om Ole Bulls liv sammen med pianisten Håvard Gimse i går. Men nå trekker Liv Ullmann seg som regissør for storfilmen om musikklegenden.