VIL HELLER TIL HOLLYWOOD:  Regissør Morten Tyldum trekker seg fra «Tordenskjold». Dermed mister produsentene 16 millioner kroner i tildelt støtte. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL HELLER TIL HOLLYWOOD: Regissør Morten Tyldum trekker seg fra «Tordenskjold». Dermed mister produsentene 16 millioner kroner i tildelt støtte. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Trekker seg fra Tordenskjold-film

Stort filmprosjekt rykker tilbake til start etter at regissør Morten Tyldum prioriterer Hollywood.

(Dagbladet): I mai fikk filmselskapet Filmkameratene og regissør Morten Tyldum 16 millioner kroner av Norsk Filminstitutt for å lage filmen «Tordenskjold» om den norske sjøhelten Petter Wessel. I dag skriver Dagsavisen at Tyldum trekker seg fra prosjektet, noe som medfører at filmen rykker tilbake til start og må søke midler på nytt.

Tyldum ville ikke si noe om Tordenskjold-fimens skjebne da han i går snakket med norsk presse om at han har fått jobben med å regissere det ettertraktede Hollywood-manuset «The Imitation Game». Men til Dagsavisen bekrefter NFI at Tyldum har droppet den norsk-danske storproduksjonen som har et totalbudsjett på 75 millioner kroner, og at støtten er trukket tilbake.

Vil ha ny regissør Filmkameratene leter nå etter en ny regissør til filmen - selv om et annet produksjonsselskap, Motlys, har planer om en konkurrerende film om Tordenskjold. Denne er basert på et manus av Erlend Loe.

Morten Tyldum, som debuterte med «Buddy» i 2001, har skapt seg et navn i Hollywood med «Hodejegerne» og har blitt koplet til flere prosjekter i filmbyen. Men ingen så nær å bli realisert som «The Imitation Game», et prestisjeprosjekt om det forfulgte matematikk-geniet Alan Turing.

Manuset skulle egentlig filmatiseres av Martin Scorsese og Leonardo di Caprio, men kom ikke i gang i løpet av året Warner Bros. hadde opsjon på det.

En drøm Det unge studioet Black Bear vant den påfølgende budkrigen og har engasjert Tyldum til å regissere, med en planlagt opptaksstart allerede i april.

- Manuset er veldig godt skrevet og har vært kjent i Hollywood en stund, så det er veldig gøy å bli spurt om å gjøre det. Det er en historie som kan minne litt om «A Beautiful Mind», om geniet som aldri passer inn i noen settinger og blir mistenkeliggjort, men som likevel er den som tar det store ansvaret, sa Morten Tyldum til Dagbladet i går.

Ifølge Dagsavisen er det ikke noe ondt blod mellom produsentene og regissøren etter at han nedprioriterte den norske filmen.

- Dette har vel vært en drøm for ham lenge, og da skjønner vi at han griper sjansen, sier produsent Sveinung Golimo til avisa.