Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trekker seg i protest mot satan-band

Allerede før kveldens Spellemann-opptreden skaper black metal-bandet Dimmu Borgir kontroverser. Trondheimsolistene har trukket seg fra et samarbeid med de selverklærte satanistene etter å ha lest en av bandets tekster på Internett.

Trondheimsolistene hadde allerede øvd inn et strykearrangement til låta «Grotesquery Conceiled», som Dimmu Borgir skal framføre under NRK-showet, da de i går valgte å trekke seg.
Trondheimsolistene fant Dimmu Borgir-teksten «Tormentor of Christian Souls» (bøddelen av kristne sjeler) fra 1997 på Internett.

- De omtaler kirkebrenning og voldtekt på en positiv måte. Det kan vi ikke tolerere. Den utilslørte stilen i denne teksten gjorde det uaktuelt for oss å opptre med Dimmu Borgir, forteller kammerorkesterets talsmann, Øyvind Gimse.

I et intervju med Dagbladet benekter Borgir-gitarist Astennu at gruppa forsvarer kirkebrenning.

- Vi er et satanisk band, men vi er ikke ute etter å drepe kristne eller brenne kirkene deres.
- Hvordan kan du da forklare teksten til «Tormentor of Christian Souls»?

- Teksten er ikke representativ for oss. Den ble skrevet på fem minutter, og det er urettferdig å dømme oss ut ifra den, påstår Astennu.

Opptredenen i beste sendetid på NRK1 i det prestisjetunge Spellemannpris-showet representerer likevel noe av et høydepunkt for gruppa. Astennu roser NRK for godt samarbeid.

- Vi får respekt samtidig som vi får uttrykt kunsten vår. Norge kommer til å stå stille i fem minutter. Og folk kommer til å snakke om oss i ukevis. Så sterkt blir det, sier en stolt Astennu, som definerer seg som satanist ut ifra følgende resonnement:

- For meg handler det å være satanist om å være seg sjøl, finne sin egen moral, være sin egen Gud. Ikke om å drepe de kristne. Dimmu Borgir er langt mer voksne enn den første generasjonen black metal-musikere med Greven i spissen, hevder Astennu.

FOR MYE: Teksten "Tormentor of Christian Souls" ble for mye for Trondheimssolistene. Silenoz og Asennu mener den ikke er representativ.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media