Norsk filminstitutt:

Trekker seg i protest

Norsk filminstitutt trekker seg fra Amandakomiteen i protest mot å ikke nominere strømmefilmer. - Latterliggjør den teknologiske utviklingen, sier instituttet.

KRITISK: Direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt sier de ønsker å fremme norsk film uavhengig av plattform. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KRITISK: Direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt sier de ønsker å fremme norsk film uavhengig av plattform. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norsk filminstitutt, det viktigste filmpolitiske organet i Norge, trekker seg fra Amandakomiteen i protest. Det melder NRK.

De mener Amanda «latterliggjør den teknologiske utviklingen» ved å ikke nominere strømmefilmer.

For å få lov til å bli nominert til prisen, må filmen ha gått på ti av de største kinoene i minst to av de største norske byene.

Dette gjør at norske filmer som Netflix-filmen «Troll» og Viaplay-filmen «Gulltransporten» ikke har mulighet til å bli nominert.

NRK skriver at direktør i Norsk filminstitutt, Kjersti Mo, har sendt brev til Amanda, der hun skriver at det ikke vil være hensiktsmessig å være medlem av «en komité med et smalere formål».

- Vi ønsker å fremme norsk film uavhengig av plattform. Vi mener argumentasjonen til Amandakomiteen er en latterliggjøring av den teknologiske utviklingen vi har hatt de siste åra, sier direktør for filminstituttet, Kjersti Mo, til NRK.

Norsk filminstitutt ser nå på hvordan de skal forholde seg til prisen, og sier at de også skal vurdere om de skal fortsette å støtte Amanda økonomisk.

VIL DISKUTERE: Tonje Hardersen i Amandakomiteen sier de vil diskutere reglementet i september. Foto: NTB
VIL DISKUTERE: Tonje Hardersen i Amandakomiteen sier de vil diskutere reglementet i september. Foto: NTB Vis mer

Kjenner seg ikke igjen

Leder for Amandakomiteen, Tonje Hardersen, sier til NRK at hun ikke kjenner seg igjen i at det har vært en diskusjon rundt regelverket på deres møter.

- Jeg synes det hadde vært mer fruktbart at de deltok i evalueringsarbeidet etter årets utdeling, sammen med resten av komiteen, sier hun til NRK.

Til spørsmål om filminstituttets utspill om at Amandakomiteen latterliggjør den teknologiske utviklingen, svarer Hardersen følgende til NRK:

- Det er en beskrivelse vi ikke kjenner oss igjen i.

Amandaprisen blir delt ut under filmfestivalen i Haugesund hvert år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer