Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nike:

Trekker sko. Kritikken hagler

Nike har valgt å trekke en versjon av sine populære Air Max-sko etter å ha mottatt kritikk fra en tidligere NFL-stjerne. Nå blir sportskjeden også kritisert for å ha trukket skoene.

KRITISERES: Nike har mottatt kritikk for å ha lansert en ny versjon av den populære modellen Air Max 1. Nå møter de kritikk for å trukket skoene fra markedet. Foto: NTB Scanpix
KRITISERES: Nike har mottatt kritikk for å ha lansert en ny versjon av den populære modellen Air Max 1. Nå møter de kritikk for å trukket skoene fra markedet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag trakk sportskjeden Nike en fersk versjon at den populære modellen Air Max 1 fra markedet etter kritikk fra den tidligere NFL-quarterbacken Colin Kaepernick. Nå møter beslutningen massiv motstand.

De omstridte skoene preges av farger fra det amerikanske flagget, samt at hælen prydes av Betsy Ross-flagget – en tidlig versjon av USAs flagg.

Flagget inneholder 13 hvite stjerner i en sirkel, som representerer de 13 opprinnelige koloniene i USA.

Syersken Betsy Ross er kjent som kvinnen som designet det første amerikanske flagget med stjerner og striper seint på 1800-tallet, til tross for at de fleste forskere avfeier dette som en myte.

Kritikk

Skoene ble omfavnet av høyrenasjonalister og det amerikanske nazipartiet, ifølge The Guardian.

I et intervju med Wall Street Journal kritiserer imidlertid den tidligere NFL-stjerna Colin Kaepernick designet.

Han mener at sportskjeden ikke bør selge sko med et symbol som mange oppfatter som støtende på bakgrunn av dets tilknytning til ei tid da slaveri ble praktisert.

Kaepernick sto nylig i spissen for protestene mot rasisme og politivold, og var den første til å knele under nasjonalsangen – noe som ikke ble tatt godt imot av president Donald Trump.

OMFAVNET: Skoene ble omfavnet av høyrenasjonalister og det amerikanske nazipartiet, ifølge The Guardian. Foto: NTB Scanpix
OMFAVNET: Skoene ble omfavnet av høyrenasjonalister og det amerikanske nazipartiet, ifølge The Guardian. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trukket fra markedet

Nikes opprinnelige plan var at skoene skulle innta butikkene torsdag, på USAs nasjonaldag. Men mandag gjorde de helomvending:

- Nike har besluttet å ikke lansere modellen Air Max 1 Quick Strike Fourth of July ettersom den inneholder en eldre versjon av det amerikanske flagget, uttalte en pressetalskvinne til WSJ mandag kveld.

Nå har også denne beslutningen møtt motstandsærlig fra republikanere.

- Ord kan ikke beskrive min skuffelse. Jeg skammer meg på Nikes vegne, skriver Arizonas republikanske guvernør, Doug Ducey, på Twitter.

- I stedet for å feire amerikansk historie, har Nike tydeligvis besluttet at Betsy Ross er uverdig og føyet seg for angrep med politisk korrekthet og historisk revisjonisme.

- Det er en skamfull retrett for selskapet. Amerikanske bedrifter bør være stolte over vårt lands historie, ikke svikte den, skriver han videre.

OMDISKUTERT: To år er gått siden Colin Kaepernick (30) ble kjent verden over for sine politiske markeringer i National Football League (NFL) - men de er ikke glemt. Video: Reuters / AP / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Antiamerikansk

Også den republikanske senatoren i Texas, Ted Cruz, er forarget.

- Det er en bra ting at Nike bare vil selge joggesko til folk som hater det amerikanske flagget, skriver han på Twitter og lover at han aldri mer vil kjøpe Nike-produkter.

Partifelle Josh Hawley krever en beklagelse:

- Nike er antiamerikansk. Enkelt og greit, skriver han på Twitter, og følger opp med at de bør be om unnskyldning for å ha tråkket på det amerikanske flagget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!