Trekker tilbake alle bilder fra juksefotograf

Bloggere avslørte grov Photoshop-tukling også her. Reuters kansellerer 12 år lang fotokarriere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tidligere i dag skrev Dagbladet.no om at fotografen Adnan Hajj i dag fikk sparken som frilanser for Reuters etter at han på nærmest amatørmessig vis hadde lagt til ekstra røyk og farge ved hjelp av Photoshop på et bilde av et bombenedslag i Beirut.

Men de samme bloggerne som fersket Hajj i helga, fortsatte i dag å gå porteføljen til fotografen nærmere etter i sømmene, og kom raskt fram til at et bilde av et israelsk jagerfly som ble publisert 2. august heller ikke rimer med virkeligheten.

Etter noen timer kom Reuters fram til samme konklusjon, og klokka 15.13 norsk tid tikket byråets kanskje mest dramatiske «Picture Kill» noensinne inn til norske Scanpix og de flere tusen andre kundene til nyhets- og bildebyrået:

- Som en forholdsregel har Reuters besluttet å trekke tilbake alle bilder som er tatt av frilanser Adnan Hajj, etter at vi de siste 24 timene har oppdaget at han har manipulert to bilder siden begynnelsen av konflikten mellom Israel og Hizbollah.

Jukset i jagerflybildet ser ut til å være langt grovere enn i bildet som fikk snøballen til å rulle. «Et israelsk F16-fly avfyrer raketter under et flyangrep mot Nabatiey i Sør-Libanon», hevdet Hajj i bildeteksten fra felten i forrige uke.

Men tilsynelatende har fotografen ut fra intet manipulert inn de tre «missilene» med røykstriper bak på bildet, slik blant andre bloggen The Jawa Report konstaterer.

Hajj har tatt bilder for Reuters som frilanser i nærmere 12 år, og han har fått publisert mange hundre bilder fra Midt-Østen. Medier og bildebyråer over hele verden har nå altså blitt bedt om slette alle disse fra sine databaser og arkiver.

Reuters har satt i gang en gjennomgang av Hajj-bildene i jakten på flere falsknerier, og understreker at de nå strammer inn redigeringsprosedyrene for bilder fra Midt-østen-konflikten.

• En utførlig gjennomgang av ferske eksempler på fotomanipulasjon i nyhetsmedier finner du blant annet her, utført av Hany Farid ved University Of Massachusetts.

<strong><B>MANIPULERT:</strong></B> Reuters er enig med bloggerne om at dette bildet er grovt manipulert. Lyspunktene med røyk bak og «bombene» nedenfor var trolig aldri i synsfeltet til Adnan Hajj. Det markerer den definitive slutten på fotografens byråkarriere. Foto: REUTERS/ADNAN HAJJ
MANIPULERT: Reuters er enig med bloggerne om at dette bildet er grovt manipulert. Lyspunktene med røyk bak og «bombene» nedenfor var trolig aldri i synsfeltet til Adnan Hajj. Det markerer den definitive slutten på fotografens byråkarriere. Foto: REUTERS/ADNAN HAJJ Vis mer

• Adnan Hajj har, selvfølgelig, for lengst fått sin egen Wikipedia-artikkel, som oppdateres raskere enn denne journalisten klarer å skrive.

• I hele dag har Dagbladet.no-leserne debattert hvor grensene går for digital bildemanipulasjon.

<B>AVSLØRT:</B> Blant andre bloggen The Jawa Report oppdaget raskt at bildet var tuklet med. De røde ringene markerer områder bloggerne mener rett og slett er samme område som er kopiert og limt inn fem ganger på bildet.
<B>BEGYNNELSEN PÅ SLUTTEN:</B> Da Hajj photoshoppet inn litt ekstra røyk på dette krigsbildet fra Beirut, skulle det ikke gå mange timene før bloggosfæren rev i stykker troverdigheten hans. (Juksebildet til venstre, originalen til høyre)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer