Trekker tilbake bok om Norges Førstedamer

Det er blitt funnet mer enn 70 feil i navn, titler, fødselsdatoer og årstall i den prestisjefylte boken om Norges førstedamer av NRK-duoen Anne Grosvold og Anne Diesen. Gyldendal har derfor besluttet å trekke tilbake alle de 5000 første eksemplarene av boka.

Forlagsdirektør Bjarne Buset i Gyldendal litteratur sier til Aftenposten at de valgte å trekke tilbake boka på grunn av alle faktafeilene. Han innrømmer at konsulentjobben som er gjort med boka er altfor dårlig. Det står svart på hvitt i boka at Norge ble angrepet av tyskerne i 1939.

- Denne feilen er så pinlig at den ikke trenger noen videre kommentar, sier Oliver Møystad i Gyldendal dokumentar til Aftenposten.

Tabbene ble oppdaget av den 21 år gamle historiestudenten Trond Norhn Isaksen. Første gangen han leste gjennom boken fant han 54 feil på direkten. Han gjorde forlaget oppmerksom på fadesen i en e-post. Etter mer nøye lesing har studenten funnet over 70 feil. Nå er han hyret inn av Gyldendal som konsulent for det nye opplaget av boka.

Isaksen sier til Aftenposten at han synes forfatterne har benyttet et svært snevert kildemateriale. Den prestisjefylte boka skulle lanseres i dag, men har allerede vært ute i handelen noen dager. Den har også fått bred omtale i media. Mens den unge historiestudenten er lite imponert over bredden i kildematerialet, ga veteranen Yngvar Ustvedt boka terningkast fem i VG uten å påpeke en eneste feil.

«La meg si det straks: Det er en storartet bok. Et fint, gjennomarbeidet og sobert verk.», skrev Ustvedt i sin VG-anmeldelse 10.oktober.

Og konkluderte:

«Forfatterne bygger hele veien på et vell av kilder - kjente og ukjente. Men de velger ut, skaper sammenheng, peker på de vesentlige. Det skal vi være glade for. Dette vil bli en folkebok.»

- Faktiske feil skal ikke forekomme, og derfor er jeg veldig lei meg, sier forfatter Anne Grosvold til Aftenposten.

- Noen av feilene er skrivefeil, andre er der fordi kildene våre ikke har vært etterrettelige. Men uansett er ikke det noen unnskyldning, sier Grosvold.

Anne Diesen og Anne Grosvold har virkelig begått en bok. Dette bildet er tatt på Gyldendals hagefest i år.