Trekker tilbake graffitistøtte

Bydel Sagene/Torshov i Oslo bestemte seg i går for å trekke sin støtte på 50000 kroner til en graffitiutstilling med seks inviterte graffitikunstnere. Årsaken er at byrådet i Oslo i 2000 vedtok en nulltoleranseholdning mot tagging.

Utstillingen «ZERO GRAFFVITY 2010: A GRAFFODYSSEY» er en del av Soria Moria-festivalen, som åpner torsdag. Temaet for hele festivalen er gatekultur, og utstillingen viser arbeider av noen av Nord-Europas beste graffitikunstnere: Kacao77 (Berlin), Phos4 (Berlin), Bates (København), Goal (Oslo), Code rock (Oslo), Pay2 (Oslo) og Much (Oslo). Også kunstner Anders Eiebakke deltar på utstillingen med en installasjon.

- Alarmerende

- Det har aldri vært meningen å provosere med denne utstillingen. For første gang siden krigen ønsker myndighetene å stoppe en utstilling på grunn av form og ikke innhold. De bruker metoder som Adolf Hitler innførte i europeisk politikk, og det er sjokkerende at de ikke ser de uhyggelige referansene bakover i tid. Det er alarmerende for hele kulturlivet at vi har politikere med slike holdninger, mener Eiebakke.

Byrådet gjorde i går bydelen oppmerksom på nulltoleransevedtaket, og etter et hastemøte vedtok bydelen å trekke tilbake sin støtte.

- Nulltoleranse

- Vi ser de kinkige sidene ved denne saken, men hvis vi gir støtte til en slik utstilling, er vi redde for at vi sender signaler som undergraver nulltoleransevedtaket, sier kulturkonsulent Øyvind Hartmann i bydel Sagene/Torshov.

Hele den siste måneden har graffitikunstnere vært i arbeid i kjelleren på Soria Moria. I går var utstillingen så godt som klar for åpningen i morgen.

- Utstillingen koster 70000 kroner. Goethe-instituttet bidrar med 20000 kroner, resten kom fra bydelen. Jeg skjønner at dette er en prinsippsak, men det er viktig å vise graffiti som en del av gatekulturen. Nå hadde vi fått alt på plass, og så skjer dette, sier en oppgitt festivalsjef Alexandra Archetti Stølen.

- Det hadde vært hyggelig om politikerne hadde tatt seg en tur og sett hva dette er.

Reddet utstillingen

Eieren av restauranten på Soria Moria, Christian Dege, bestemte seg umiddelbart i går for å gå inn med 50000 kroner til utstillingen.

- Jeg har ingen toleranse for tagging som ødelegger annenmanns eiendom, men dette er noe helt annet. Jeg har vært og sett utstillingen og synes den var innmari flott. Dette er et kunstnerisk uttrykk, laget av kreative krefter, og dette må vi være åpne for, sier Dege.

<B>MISTER PENGESTØTTE:</B> I én måned har seks graffitikunstnere jobbet med en utstilling til Soria Moria-festivalen, som åpner i Oslo i morgen. I går kom beskjeden om at bydel Sagene/Torshov trekker tilbake støtten. - Jeg har forståelse for at regler må være rigide, men man må være åpen for forandring, sier festivalsjef Alexandra Archetti Stølen, her foran en piece av graffitikunstneren Much.