Trekker tilbake kontroversiell musikkvideo etter rasismeanklager

- Intensjonen vår var aldri å såre noen.

(Dagbladet): Det amerikanske bandet No Doubt gjorde braksuksess på 90-tallet, særlig med den ikoniske låta «Don't Speak» som herjet hitlistene verden over.

I år gjør punkbandet comeback, og utga sitt første album på elleve år i september.

Fredag slapp bandet musikkvideoen til låta «Looking Hot», men videoen ble nok langt fra den suksessen bandet hadde ønsket seg.

Rasismeanklager Videoen har et cowboy og indianer-tema, og viser blant annet den kjente vokalisten Gwen Stefani (43) ikledd indianerkostyme.

Musikkvideoen inneholder også andre stereotypiske indianerrekvisitter som teepee-telt, fjærbekledde hodeplagg og røyksignaler.

Det har fått de innfødte amerikanerne, eller indianerne, til å se rødt melder avisa Huffington Post.

VAKTE OPPSIKT: Gwen Stefani ikledd indianerklær vakte oppsikt, og gruppa har blitt sterkt kritisert for sin «rasistiske» video - som de av den grunn nå har valgt å trekke tilbake. Foto: Stella Pictures
VAKTE OPPSIKT: Gwen Stefani ikledd indianerklær vakte oppsikt, og gruppa har blitt sterkt kritisert for sin «rasistiske» video - som de av den grunn nå har valgt å trekke tilbake. Foto: Stella Pictures Vis mer

Både fans og indianersamfunnet var kjapt ute med å kritisere gruppa for å vise rasistiske tendenser i sin nye musikkvideo, skriver avisa.

Beklager seg No Doubt meddelte selv at de har valgt å trekke musikkvideoen tilbake på egen nettside lørdag kveld.

- Som et band bestående av ulike menneskeraser er vårt fundament bygget på mangfold og forståelse for andre kulturer. Intensjonen med vår nye video var aldri å fornærme, såre eller bagatellisere indianerfolket, deres kultur eller historie, skriver bandet.

I samme melding skriver No Doubt at de innser at de har gjort nettopp dét, og at de derfor har valgt å trekke tilbake musikkvideoen umiddelbart.

- Vi vil oppriktig beklage overfor urbefolkningen og alle andre som føler seg krenket av videoen. Å være sårende overfor noen er rett og slett ikke sånn vi er, skriver gruppa.

Comeback «Looking Hot» er singel nummer to fra comeback-skiva «Push and Shove».

Det nevnte albumet er No Doubts første siden de ga ut «Rocksteady» i 2001.

BEKLAGER: Det er på egen nettside at No Doubt beklager musikkvideoen sin og meddeler at de nå trekker den tilbake. Foto: Stella Pictures
BEKLAGER: Det er på egen nettside at No Doubt beklager musikkvideoen sin og meddeler at de nå trekker den tilbake. Foto: Stella Pictures Vis mer

Det amerikanske bandet ble dannet i 1986, og har siden den gang gitt ut godt kjente låter som «Don't Speak», «Just a girl», «Hey Baby» og «It's My Life».

Gruppa har blitt tildelt to Grammy-prise og seks MTV Video Music Award-priser i løpet av sin lange fartstid i musikkbransjen.

KRITISERES: Frontfigur Gwen Stefani og resten av punkbandet No Doubt har etter massiv kritikk valgt å trekke tilbake sin nyeste musikkvideo. I videoen figurerer gruppa som cowboyer og indianere, noe Amerikas urbefolkning har reagert sterkt på. Foto: Stella Pictures
KRITISERES: Frontfigur Gwen Stefani og resten av punkbandet No Doubt har etter massiv kritikk valgt å trekke tilbake sin nyeste musikkvideo. I videoen figurerer gruppa som cowboyer og indianere, noe Amerikas urbefolkning har reagert sterkt på. Foto: Stella Pictures Vis mer