Trekker tilbake «pedo-guide»

Gratisavisa Stimuli er anmeldt etter harselas med Baneheia-drapene.

(Dagbladet.no): Siste nummer av den gratis kulturavisa Stimuli i Kristiansand har vekket skarpe reaksjoner. Avisa trykket en fem siders sommerguide til byen med tips for ulike typer besøkende - blant dem pedofile, finnmarkinger og personer med Downs syndrom.

Avisa skrev blant annet at de ikke ville anbefale pedofile å jakte i Baneheia, der to små jenter ble voldtatt og drept i mai 2000:

«Omliggende skogsområder, og da litt utenfor løypene, er et hett tips. Husk glid. Og munnbind. Det har jo tidligere forekommet en del ubehageligheter, så vi anbefaler at du holder deg unna Baneheia, der holder foreldre et ekstra vaktsomt øye åpent»

Pedoguiden ble laget på det offentliges regning, ettersom avisa delvis er kommunalt finansiert.

Trekkes tilbake

Gratisavisas Baneheia-harselas vekket vonde minner for de pårørende til de to jentene som ble drept.

- Jeg blir syk. Det gjør vondt. Drapene i Baneheia er overhodet ingen spøk, sa Ada Sofie Austegard, moren til Stine Sofie Sørstrønen, til Fædrelandsvennen i går.

Samme dag gikk Støttesenteret mot seksuelle overgrep til politianmeldelse av Stimuli-artikkelen.

Nå har redaksjonen valgt å trekke tilbake hele siste nummer, melder NRK.no.

Legger seg flat

Stimuli-redaktør Louis Holbrook går i tillegg ut og beklager hele «sommerguiden».

- Vi legger oss langflate og ber om uforbeholden unnskyldning, sier Holbrook til Fædrelandsvennen.

Dette er en redaksjonell helomvending. I går sa Louis Hoolbrook til avisa at han ikke angret artikkelen. Han forklarte seg slik om bakgrunnen for den alternative sommerguiden:

- Smakfullt er det ikke, pedofili er et tabubelagt tema. Derimot velvalgt fordi vi vil dreie debatten om pedofili bort fra de fastlåste mønstre. Da må vi ta i bruk sterke virkemidler, for å vise at pedofile ikke uten videre er de monstre de gjøres til i media. Og at ofrene deres ikke alltid er søte og uskyldige småbarn. 

Ifølge avisa befinner Holbrook seg i øyeblikket på ferie i utlandet, men i kveld vil han via telefon delta i en debatt om saken på TVSør

Skuffet

Kristiansand kommune, som har spyttet inn betydelige beløp i avisa, er ikke i tvil om at  at sommerguiden var en gedigen skivebom.

- Jeg er fryktelig skuffet. Dette har ingenting med alternativ kultur å gjøre. Det er verken utfordrende eller utviklende, det er bare dumt, sier leder av kulturstyret, Torbjørn Urfjell, til Fædrelandsvennen. 

 • Selv om Stimuli-redaktøren trekker tilbake hele siste nummer av gratisavisen, var PDF-utgaven fortsatt tilgjengelig på avisas nettsider klokka 12.30 i dag.

TREKKES TILBAKE: Siste utgave av gratismagasinet trekkes tilbake etter at redaksjonen harselerte med Baneheia-saken.