Trekker «Titanics ti liv» i protest mot Amanda

- Hva definerer en barne- og ungdomsfilm?

(Dagbladet.no): Ole Martin Hafsmos «Switch», Stian Kristiansens «Mannen som elsket Yngve» og Grethe Bøes «Titanics ti liv» var de tre filmene nominert til Amanda for beste barne- og ungdomsfilm.


Nå er de bare to.


I dag skriver filmmagasinet Rushprint
at Nordisk Film har trukket «Titanics ti liv» i protest mot at «Mannen som elsket Yngve» er nominert i samme kategori.

Ikke tatt på alvor

- Vi protesterer fordi selve kategorien virker utvannet og inkonsekvent. «Mannen som elsket Yngve» er en kjempefin film, men den retter seg mot de over 16 år, altså de som går mest på kino og kan se omtrent hva som helst. Er den da en barne- og ungdomsfilm? Filmer for barn og unge under 16, som «Titanics ti liv», er svært viktige, men vi føler at de ikke blir tatt helt på alvor av Amandakomiteen, sier Cornelia Boysen, filmens produsent i Nordisk Film, til Dagbladet.no.


Målet er å invitere til debatt rundt hva som definerer en barne- og ungdomsfilm.

Må diskuteres

Debatten ønskes velkommen av Gunnar Johan Løvvik, festivaldirektør i Den norske filmfestivalen i Haugesund, der Amandaprisen er en del av programmet.

TRUKKET FRA AMANDA: Nordisk Film har trukket kandidaturet til «Titanics ti liv» i protest mot at «Mannen som elsket Yngve» er nominert i samme kategori. Foto: FILMWEB
TRUKKET FRA AMANDA: Nordisk Film har trukket kandidaturet til «Titanics ti liv» i protest mot at «Mannen som elsket Yngve» er nominert i samme kategori. Foto: FILMWEB Vis mer

- Hvis det er en trend at det lages stadig flere og bedre barne- og ungdomsfilmer, er tiden kanskje inne for å skille barne - og ungdomsfilmene fra hverandre slik at de konkurrerer i hver sin kategori. Dette er en avgjørelse som eventuelt må diskuteres grundig, kanskje fra år til år, slik at man fortløpende kan vurdere tilfanget av filmer for barn og unge, sier Løvvik til Rushprint.

Riktig å gjøre

Festivaldirektøren legger til at han synes det er leit at kandidaturet til «Titanics ti liv» ble trukket.

Men produsent Cornelia Boysen holder fast ved at det var rett virkemiddel:

- Vi tok denne avgjørelsen tidlig i juli, etter grundige vurderinger. Vi mener det var en riktig ting å gjøre, fordi det er viktig å få en debatt om hvordan barnefilm behandles av Amandakomiteen, sier hun til Dagbladet.no.

Det har ikke lykkes Dagbladet.no å komme i kontakt med Amandas juryleder Harry Guttormsen.

Trekker «Titanics ti liv» i protest mot Amanda
BARNE- OG UNGDOMSFILM? «Mannen som elsket Yngve» har mange nominasjoner i år. Den kan vinne Amanda i både Beste kinofilm og Beste barne- og ungdomsfilm.