Anne Frank:

Trekkes tilbake

Et nederlandsk forlag trekker tilbake boka som navngir mannen som angivelig anga hvor Anne Frank og familien gjemte seg under 2. verdenskrig.

TREKKES: Det nederlandske forlaget Ambo Anthos har besluttet å trekke den kontroversielle boka «The Betrayal of Anne Frank: A cold case investigation». Foto: Sem van der Wal / ANP / AFP / NTB
TREKKES: Det nederlandske forlaget Ambo Anthos har besluttet å trekke den kontroversielle boka «The Betrayal of Anne Frank: A cold case investigation». Foto: Sem van der Wal / ANP / AFP / NTB Vis mer
Publisert

I januar ble boka «The Betrayal of Anne Frank: A cold case investigation» utgitt. I boka hevdet forfatteren Rosemary Sullivan at jødiske Arnold van den Berg avslørte Anne Frank og familiens skjulested, angivelig for å redde sin egen familie.

Van den Bergh, som døde i 1950, ble navngitt etter seks år med «cold case»-etterforskning ledet av en tidligere FBI-agent. Han ble utpekt på bakgrunn av et anonymt brev Annes far, Otto Frank, fikk etter han kom tilbake til Amsterdam etter andre verdenskrig.

Trekkes

Anne Frank var tysk med jødisk familie. Under 2. verdenskrig skrev hun sin verdenskjente dagbok, som ble utgitt av hennes far etter hun døde i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen i Tyskland. Hun ble bare 15 år, og døde av tyfoidfeber og underernæring bare noen måneder før krigen sluttet.

Etter boka ble utgitt har den blitt verdenskjent, og blitt oversatt til over 50 språk.

Boka «The Betrayal of Anne Frank: A cold case investigation» vakte oppsikt da den ble utgitt i januar og fikk massiv kritikk, skriver BBC. Flere historikere og jødiske organisasjoner har i ettertid uttrykt seg kritisk til bokas konklusjonen.

Forlaget Ambo Anthos ga ut boka i januar, men har nå besluttet å trekke boka etter flere historikere har trukket konklusjonen i tvil. Det melder blant andre BBC og nyhetsbyrået AP. Samtidig har forlaget som selger boka i USA, besluttet at de vil fortsette å selge boka, skriver AP.

I ettertid av utgivelsen har nederlandske historikere sett på arbeidet med boka, og konklusjonen er nådeløs: «Anklagene holder ikke vann», skriver historikerne i konklusjonen.

UKRAINAKRIGEN: Nye dronevideoer fra Mariupol i Ukraina, publisert 22. og 23. mars viser store ødeleggelser. Vis mer

- Rystende korthus

Historikerne skriver at boka «viser et distinkt mønster der antakelser er gjort av cold case-teamet, presentert som sanne et øyeblikk seinere og deretter brukt som en byggestein for neste trinn i toget av logikk. Det gjør boka til et rystende korthus, for hvis et enkelt trinn viser seg å være feil, kollapser også kortene over».

Lederen for cold case-gruppa, Pieter van Twisk, sa til den nederlandske kanalen NOS at historikernes arbeid og kritikk var «veldig detaljert og ekstremt solid», og at det ga dem mange nye ting å tenke på. Men han mente ikke at Van den Bergh kunne fjernes som hovedmistenkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer