Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trendekspert: - Det hadde ikke sjokkert meg om «Skam»-Noora ble kopiert

Stilen til Noora i NRK-serien «Skam» er blitt trend verden over. Jessa har fått overraskende likt image i neste sesong av «Girls».

INSPIRERT:  Zosia Mamet, Allison Williams, Lena Dunham og Jemima Kirke spiller de fire hovedrollene i den amerikanske serien «Girls». Sistnevnte ser imidlertid ut til å ha hentet stil-inspirasjon fra en norsk dramaserie. Foto: HBO Nordic
INSPIRERT:  Zosia Mamet, Allison Williams, Lena Dunham og Jemima Kirke spiller de fire hovedrollene i den amerikanske serien «Girls». Sistnevnte ser imidlertid ut til å ha hentet stil-inspirasjon fra en norsk dramaserie. Foto: HBO Nordic Vis mer

(Dagbladet): Den 13. februar er det duket for sjette og aller siste sesong av «HBO»-suksessen «Girls».

Første episode av serien ble sendt på amerikansk TV i 2012, og har siden det underholdt seere fra hele verden med sitt humoristiske innhold.

Serien handler om fire unge jenter i 20-åra, og deres hverdagsliv i New York. «Girls» var en av de første seriene som viste en mer dyster side av unge jenters liv, med fri sex, alkohol og gutteproblemer.

Stilendring

«Girls» var sånn sett en forløper til norske serier som «Unge lovende» og «Skam», men nå går inspirasjonen kanskje også andre vei.

I allefall kan det se ut som om «Jessa» kan ha latt seg inspirere av looken til norske «Skam»-Noora på det nye promobildet for neste sesong av «Girls».

Karakteren «Jessa», spilt av Jemima Kirke, har gått fra å ha langt gyllenbrunt hår og nøytral sminke, til å plutselig dukke opp med blondt skulderlangt hår og knallrøde lepper. Helt likt «Skam»-Noora.

SISTE KAPITTEL: Den sjette og siste sesongen av Lena Dunhams «Girls» har premiere 12. februar på HBO. Video: HBO Vis mer

Inspirert av «Skam»-Noora

Moteekspert og bloggansvarlig i Aller Media, Ingeborg Heldal, forteller til Dagbladet at det ikke hadde forundret henne om det viste seg at «Jessa» faktisk hadde hermet «Noora».

- Skam har jo blitt superpopulært verden rundt, så det at de jentene nede i New York kunne blitt inspirert av norske «Skam»-Noora hadde ikke sjokkert meg.

NOORA: Josefine Pettersen som Noora i «Skam». Foto: NRK
NOORA: Josefine Pettersen som Noora i «Skam». Foto: NRK Vis mer

Hun forteller videre at hun faktisk ikke kan komme på noen rollefigur fra norsk seriehistorie som har hatt så tydelig stil som «Noora», og ikke minst inspirert så mange.

- Hun er nok den første norske skuespilleren som har satt en så stor trend, sier Heldal.

- Kan du nevne noen lignende trendsettere fra andre serier også?

- Håret til Rachel fra «Friends» skapte jo en enorm trend. Jeg har til og med hørt rykter om at Hillary Clinton gikk til frisøren og sa at hun ville ha håret som «that girl in Friends», fotreller Heldal humrende.

En annen serietrendsetter er «Blaire Waldorf» fra Gossip Girl, som tok det klassiske hårbåndet inn i varmen.

SKAM-FEBER PÅ ISLAND: Suksesserien «Skam» får stadig nye fans - også utenfor Norges grenser. På Island er enkelte ungdommer så glade i serien at de tar i bruk norske ord og uttrykk fra den. Her demonstrerer Lilja, Kristján og Kolfinna sine «Skam»-ervervede norskkunnskaper. Video: Fréttatíminn Vis mer

TV-serier påvirker hverandre

TV-anmelder i Dagbladet, Christopher Pahle, forteller at dagens TV-serier absolutt inspireres av hverandre.

- Man lar seg inspirere av visuell stil, og serier hermer etter hverandre. Spesielt når det kommer til serier med stilsikre skuespillere som man ser litt opp til. Og «Noora» er jo en typisk sånn jente, sier Pahle.

Han tror at desto sterkere visuell profil en serie har, jo lettere er det å la seg inspirere og gjøre noe lignende selv.

JULEAVSLUTNING: Da lærerne ved Gefion Gymnasium i Køvenhavn skulle arrangere juleavslutning for elevene sine valgte de å kjøre en parodi av den norske TV-suksessen SKAM. Elevene ved skolen var målløse og fornøyde med lærernes innsats. Video: Gefion Gymnasium / Hele videoen ser du her: https://youtu.be/3CSUmU_G4Cc Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling