Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Psykisk helse:

- Trendy å snakke om angst

Skribent og forfatter Maria Kjos Fonn frykter åpenheten om psykisk helse blant kjendiser og blogger kan ha smitteeffekt.

SMITTEEFFEKT: Skribent og forfatter Maria Kjos Fonn savner å se den uglamorøse siden av å være psykisk syk. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet
SMITTEEFFEKT: Skribent og forfatter Maria Kjos Fonn savner å se den uglamorøse siden av å være psykisk syk. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet Vis mer

Forfatter og skribent, Maria Kjos Fonn, skriver i et innlegg på Facebook at hun synes mange bloggere ukritisk setter opp «åpenhet om psykisk helse» som noe de er opptatt av.

- Jeg tenker på når kjendiser og unge vakre kvinner står fram om psykiske lidelser, og snakker om den tunge tiden. Det gir et skjevt bilde av hvem og hvordan psykiske lidelser rammer, sier hun til Dagbladet.

Fonn synes det gir et bilde av at det ofte er vellykkede og vakre kvinner som lider, og at det er sterk overvekt av de historiene i media. Hun frykter at det kan gi en smitteeffekt.

- Det er der jeg er kritisk til åpenhet i ekstrem grad. Det kan gi en smitteeffekt hvis alt blir til angst og alle skal snakke om spiseforstyrrelser og selvskading.

Å se syk ut

Hun savner en annen type åpenhet, som viser den mindre glamorøse siden ved å være syk.

- Mange som er skikkelig syke, ser skikkelig syke ut. Det er ikke attraktivt og appellerende, og mange av de har ikke overskudd til å dele eller snakke om det. Jeg ønsker fokus på andre sider av psykiske lidelser, for eksempel sammenhengen med lavere økonomisk status.

Hun trekker også frem at det er mindre fokus på problemene til unge gutter. Fonn mener det er folk som er åpne på en god måte, men at hun er skeptisk til åpenhet for åpenhetens skyld.

Tidligere har hun selv vært åpen om kompleks PTSD og tidligere rusproblemer. Det er ikke noe hun angrer på.

- Den kritikken jeg retter mot andre, kan nok også rettes mot meg. Men jeg har skrevet om psykisk helse gjennom artikler og bøker som ikke handler om meg. Det er det jeg tenker er det mest interessante bidraget, ikke åpenheten om min egen historie.

Sto fram med angst

Musiker og podcaster Sivert Moe (26) var selv i ung alder åpen om at han slet med angst. Han forteller til Dagbladet at han bare har fått positive tilbakemeldinger om å ha snakket åpent om det. Men nå, mange år etter, føler han at han satte seg selv litt i bås.

ANGRER: Sivert Moe angrer på at han sto frem med angst på den måten han gjorde. Foto: Jørn H. Moen
ANGRER: Sivert Moe angrer på at han sto frem med angst på den måten han gjorde. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

- Jeg var 18-19 år da jeg «sto fram med angst» i en sak for NRK P3. Der og da var det fint, men nå angrer jeg litt på at jeg gjorde det så stort. Det er litt kjipt fordi da begynner jo folk bare å se psykisk sykdom når de ser meg, sier Moe til Dagbladet.

Han sier at han i det store og hele føler det er bra å være åpen, men forstår poenget til Fonn.

- Det kan bli et stort fokus på at det har vært en tung tid. Jeg har fått meldinger av folk som føler de ikke har noe å bidra med fordi de ikke har vært gjennom en slik tung tid. En romantisering er dumt.

Viktig med historier

Generalsekretær i Rådet for psykisk helse Tove Gundersen, sier at hun ønsker flere historier fra de som sliter.

- Det er ofte historiene om den tunge tiden vi hører mest om og de har en verdi. Likevel er det historiene fra de som har det vondt akkurat nå som har størst verdi. Det har vært med på å redde liv, sier hun til Dagbladet.

Hun sier at disse historiene hjelper både en selv og de rundt å forstå situasjonen bedre.

- Det kan hjelpe med å sortere tanker. Men det krever mer mot å snakke om det mens man har det vondt. Man må også vurdere om det er hensiktsmessig å dele, sier Gundersen.

Hun sier hun forstår bekymringen til Fonn.

- Det er ofte de som har klart seg veldig bra som står fram i etterkant. Men det er også da det vanligvis er lettest å snakke om.

Ikke redd for smitteeffekt

Psykolog Peder Kjøs oppfordrer til åpenhet, men påpeker at åpenhet koster, og ikke er for alle.

PSYKOLOG: Peder Kjøs er forfatter av boka «Angst».
PSYKOLOG: Peder Kjøs er forfatter av boka «Angst». Vis mer

- Det er viktig å ta forbehold. Når du først har vært åpen om angsten din, vil den merkelappen henge ved deg. Det bør en tenke på før en er åpen. Men samtidig, jo flere som er åpne, jo lettere er det å skjønne for alle at angst er helt vanlig, sier Kjøs.

Han mener at det å normalisere angst som et normalfenomen er bra, og han er ikke redd for smitteeffekt eller at det blir glorifisert.

- Jeg mener heller at jo flere som snakker om det, jo bedre, fordi det bidrar til at man får et språk for det som er vanskelig. Det er ikke en trend å ha angst, men det er blitt en trend å snakke om det, og det synes jeg er helt fint, sier han og legger til:

- Hvis du har det bra, så sier du ikke at du har det dårlig for å bli mer spennende. Det kommer aldri til å være kulere å ha angst enn å være god på gitar.