Trendy å være sjøsame?

Sjefen for Riddu Riddu-festivalen, svarte på spørsmål om saueslakt og mye annet. Les svarene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MANNDALEN (Dagbladet): Før var det synd og skam å være sjøsame. Nå mener mange det er trendy. Det har ikke minst Lene Hansen og Riddu Riddu-festivalen sørget for.

- Vet du hva Riddu Riddu egentlig betyr, på norsk?

- Nei?

- Storm. Riddu betyr liten storm. Vi hadde en plan med det navnet, for vi ønsket å starte en kraftfull bevegelse, sier festivalsjef Lene Hansen (33).

Den årlige, sjøsamiske kulturfestivalen startet som en grillfest med et par musikkinnslag. Nå er den blant landets viktigste kulturarrangementer.

I fjor sendte The Guardian, BBC og Frankfurter Allgemeine reportere til Manndalen i Kåfjord kommune. Riddu Riddu har et navn langt utenfor Norges grenser, men kanskje ikke i Oslo.

Ny selvbevissthet

Festivalsjef Lene Hansen, som har vært med fra starten og som onsdag åpnet årets utgave av festivalen, er ubeskjeden nok til å mene at den hederlige omtalen er fortjent:

- Jeg tror Riddu, ved å være nyskapende og inkluderende, har gjort noe med det å være same, i hele Nord-Norge. Det er tilbakemeldingene vi har fått. En ny generasjon samer gir blaffen i gamle fordommer. De har tatt definisjonsmakta i egne hender.

Denne nye samiske selvbevisstheten er blant de mest markante endringene i det nordnorske samfunnet det siste tiåret.

- I min egen ungdomstid følte jeg skam over min bakgrunn. I dag skjønner ikke en samisk ungdom hva du mener når du snakker om «den samiske skammen». Hvis Riddu har bidratt til at flere vedkjenner seg sin samiske bakgrunn, så vil ingenting gjøre meg mer stolt og lykkelig, sier Lene Hansen.

Fargerikt fellesskap

Det ble bråk da Riddu Riddu brakte joiken, trommene og dansen tilbake til bygda i 1990. Omtrent samtidig ble samisk språklov innført i kommunen. Barna fikk rett til opplæring på samisk.

«Gode nordmenn» så rødt og skjøt med hagle på samiske veiskilt. Og Riddu - med sin sterke samiske symbolbruk - var med på å øke konfliktnivået.

- Sårene er dype og trenger tid til å gro. Vi er på vei dit nå. Nasjonal anerkjennelse har også bidratt til å øke den lokale aksepten.

Riddu-gjengen har aldri vært redd for å ta i bruk nye uttrykksformer:

- Samer er moderne mennesker i et moderne samfunn. Den som er redd for å utforske verden og fornye seg, ender opp som museumsgjenstander, mener Hansen, som har gjort Manndalen til møteplass for urfolk fra hele verden.

I år kommer artister fra Botswana, Canada, Papua Ny-Guinea, Russland og New Zealand. Det framstår som eksotisk i ei nordnorsk kystbygd, men det er blodig alvor for mennesker som slåss for å overleve.

STOLT:</B> Lene Hansen er leder for den samiske festivalen Riddu Riddu - en festival som høster ros og anerkjennelse fra hele verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer