Trengende mennesker i Oslo

Vi må samarbeide for å bedre forholdene for romfolket, mener Romanias ambassadør til Norge.

SAMARBEID: De siste dagene har mange romfolk slått seg ned ved Sofienberg kirke. «Vi er forpliktet til å arbeide med våre norske partnere for å finne levedyktige og langvarige løsninger,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix
SAMARBEID: De siste dagene har mange romfolk slått seg ned ved Sofienberg kirke. «Vi er forpliktet til å arbeide med våre norske partnere for å finne levedyktige og langvarige løsninger,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden jeg tok over stillingen som Romanias ambassadør til Norge har jeg innsett at spørsmålet om romfolkets aktiviteter, som tigging i Oslo, ikke bare er synlig, men også sett gjennom forskjellige linser. Dessverre, og kanskje for ofte, gjennom fordomsfulle linser. Det er ofte ubehagelig å se problemene forbundet med disse menneskene på gatehjørnet eller i parkene. Åpenbart ville vil helst ikke sett dem slik, med tanke på at de er mennesker. Ettersom de ikke bryter noen lov, må de få nyte samme nivå av goder og plikter som de øvrige, vanlige borgere. De fleste av tiggerne er fattige mennesker som strever for å opparbeide seg et levebrød.

Den rumenske ambassaden i Norge har ikke noen offisiell statistikk på hvor mange rumenske borgere som har kommet til Oslo, ettersom de ikke er nødt til å registrere seg ved våre ambassader i utlandet. Likevel er vi klar over noen potensielt sensitive spørsmål knyttet til tilstedeværelsen av trengende mennesker som tigger, og vi er forpliktet til å arbeide med våre norske partnere for å finne levedyktige og langvarige løsninger.

Jeg vil understreke ett viktig punkt: Romania er fullt klar over sin rolle når det gjelder økonomisk og sosial inkludering av sine innbyggere, og viktige tiltak er allerede i gang. Resultatene av disse tiltakene er anerkjent på europeisk nivå, og vi jobber med å bedre gjennomføringen av tiltakene for å forbedre livene til innbyggerne våre, folk som hører til romminoriteten.

Jeg må også tydelig understreke at det store flertallet av rumenere som bor i Norge er ekstremt velintegrerte og bidrar til velferdsstaten. Jeg tror også at de er gode ambassadører for landet mitt her, med sine bidrag til IT-sektoren, forskning og utvikling, verftsindustrien, medisin og utdanningssystem i Norge.

Den sosiale inkluderingen av romfolket er ingen ny utfordring for Romania, og vår dedikasjon til å finne løsninger bevises av det store spekteret av tiltak vedtatt av våre myndigheter og av mengden finansielle ressurser satt av for å bedre deres økonomiske og sosiale situasjon. Konklusjonene fra EUs menneskerettighetsbyrås siste romfolkundersøkelse viser tydelig framgang på alle felt som er dekket av undersøkelsen.

Daniel Ioni??, 

Romanias ambassadør til Norge
Daniel Ioni??, Romanias ambassadør til Norge Vis mer

Selvfølgelig er det fortsatt rom for forbedring, men vi må være klar over at vellykket integrering av en sårbar gruppe tar tid. Uansett bør man være oppmerksom på at romfolket holder til i mange land, og nettopp derfor behandles spørsmålet på EUs høyeste nivå.

For øyeblikket innfører Romania en rekke sosiale tiltak for å hjelpe minoriteten romfolket med utdannelse, sysselsetting, helse, boliger og infrastruktur. I tillegg jobbes det med kampen mot diskriminering, fattigdom og for at alle skal ha like muligheter. Romania har også vært en av pådriverne for innføringen av fjorårets EU-rammeverk som omhandler nasjonale strategier for integrering av romfolk. Det representerer et viktig skritt både mot anerkjennelse av den komplekse bakgrunnen for romfolkrelaterte spørsmål på et europeisk plan og mot å finne praktiske løsninger på disse problemene. På et paneuropeisk nivå, representerer integreringen av romfolket hovedmålet for «Tiåret for integrering av romfolket» (der Romania er en av deltakerne) og temaet er på dagsorden i Europarådet.

I Romania er disse tiltakene integrert i regjeringens generelle strategier som omhandler utvikling og sosial inkludering. Det er også lagt spesifikke planer for romfolket, som den rumenske regjeringens strategi for å forbedre romfolkets tilstand som ble innført i 2001, og «Tiåret for integrering av romfolket», som inneholder den rumenske regjeringens politiske forpliktelser på et internasjonalt nivå.

Ved utgangen av 2011, ble det allerede svært omfattende rammeverket konsolidert av den rumenske regjeringens strategi for inkludering av de rumenske borgerne for perioden 2012-2020. Dette er et omfattende dokument, fordi det dekker de fire hovedområdene for handling på EU-nivå (yrke, utdanning, helse og bolig). I tillegg omhandler det flere andre områder, som beskyttelsen av romfolkets kultur og barn. Spesifikke tiltak er planlagt på alle disse områdene. Dokumentet er utarbeidet under EUs rammeverk for integrering av romfolket fram mot 2020. Det inkluderer foreslåtte initiativ for å integrere romfolket innen områder som utdanning, arbeid, helse, bolig og kultur.

På et bilateralt nivå har Romania og Norge en svært god dialog om utfordringene relatert til romfolket. Jeg diskuterer temaet med alle norske tjenestemenn, andre relevante aktører og frivillige organisasjoner jeg møter. Videre ønsker jeg å nevne den bemerkelsesverdige muligheten for å bruke EØS og norske tilskudd for å bedre situasjonen for romfolket gjennom en rekke ulike tiltak. Den 21. mars i år ble det «største samarbeidet noensinne» om EØS- og norske tilskudd undertegnet i Bucuresti. Et beløp på 2,3 milliarder kroner er avsatt til programmer og prosjekter i Romania. Det er viktig at et veiledende beløp på minst ti prosent av total finansiering for aktuelle programområder under EØS-finansieringsordningen 2009-14 er rettet mot forbedringen av situasjonen for rombefolkningen. Jeg er overbevist om at EØS-midlene og de norske bidragene vil bli brukt til ytterligere å forbedre situasjonen for romfolket gjennom en rekke ulike tiltak.

Sist, men ikke minst, tror jeg virkelig på å finne løsninger ved å samarbeide. Dette er grunnen til at EU-delegasjonen og vår norske samarbeidspartner Fafo, sammen med representanter fra andre EU-ambassader i Oslo, vil holde en felles konferanse om integrering av romfolket 26. september. Jeg håper dette arrangementet vil dra nytte av mediedekningen og være en utmerket plattform for å diskutere integreringen av romfolket.

Oversatt fra engelsk av debattredaksjonen.

Følg oss på Twitter

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer