BEHANDLING: Mange nordmenn undrer om det ikke er noe annet som har fanget Breivik enn bare krysningen mellom galskap og gale tanker.  Lise Åserud/Scanpix
BEHANDLING: Mange nordmenn undrer om det ikke er noe annet som har fanget Breivik enn bare krysningen mellom galskap og gale tanker. Lise Åserud/ScanpixVis mer

Trenger Behring Breivik eksorsisme?

- Ingen tvil om at vi vil kunne sette Breivik fri fra demonenes makt - hvis han selv vil, skriver artikkelforfatteren.

DJEVELUTDRIVELSE: En far ville ifølge VG på fengslingsmøtet 6.2. for Anders Behring Breivik for å «faktisk se djevelen før saken starter». 15.2.09 slo VG opp på forsiden min egen sønn, Anders: «Anklager faren for å drive ut djevler». 15/4-11 fulgte Aftenposten opp med «Demonutdrivelser» på forsiden.

Er det bare tomt ordbruk som får en far til å ville «se djevelen»? Var det bare innbildninger Anders sønn fortalte avisene? Hvis ikke, er det håp om frihet for Breivik? Forestillingen om djevel og demoner er slett ikke u-norsk. Fanden er et folkelig, ofte spøkefullt navn i skandinaviske språk, og «den onde» som tilsvarer djevelen i kristentroen. Begrepet blir brukt i eventyr som «Fanden og futen» (Asbjønsen & Moe), og fanden er ofte ute og fanger sjeler. Vi har f-banneord. Og «Fanden er løs» er et munnhell dannet etter forestillingen om at den bundne satan slippes løs.

«Djevel» er en ond ånd eller demon i flere religioner, mytologi og folketro. Er Breiviks sjel blitt fanget? Er han et psykiatrisk tilfelle? Er han fascist, høyre-ekstremist - og kaldblodig drapsmann? Mange nordmenn undrer om det ikke er noe annet som har fanget Breivik enn bare krysningen mellom galskap og gale tanker. Kanskje han undrer selv.

Det må isåfall ha funnes inngangskanaler til hans sjel. Okkultisme og hekseri florerer i hans påvirkninger som er beskrevet i manifestet. For en kristen kan det neppe være tvil om at Breivik har latt synden og den onde få makt i sitt liv. Men hvordan? Kan man gjøre noe med det? Selv har jeg erfaring fra utdrivelse av demoner. Drapsmenn og stor-kriminelle er blitt snille gutter.

Historier verserer verden over om fengsler som er forvandlet til samfunnsbyggende vekkelsesarenaer. De frigjorte soner dommene, ofte på livstid, men er ikke lenger besatt av den farlige og onde. Den samme makt som Jesus opererte utfra da han drev demoner ut av folk, er fortsatt tilgjengelig idag - på norsk! Jeg har fått min praktiske opplæring i land der man erkjenner den ondes realitet, men der vi tror at Jesus har vunnet over satan på Korset. Rent praktisk skjer vår utdrivelse av demoner ved enkel forbønn, lesning av bibelen, lovsang, og karismatiske gaver som profeti, kunnskapstale, og prøveånder. Vi samarbeider gjerne med psykiatere og psykologer.

Ingen tvil om at vi vil kunne sette Breivik fri fra demonenes makt - hvis han selv vil. Ikke bare vi opplever dette. Erkjennelsen er mer utbredt i Norge idag enn for 30 år siden. Os-demonene i 1978 skapte splid i Kirken. I dag vil mange kristenledere erklære tro på eksorsismens mulighet, selv om praksis er ulik fra kirke til kirke. Endog blant medisinske fagfolk er det åpenhet for dette. Psykolog Eva Ramm sa til VG i 2009 at «utfrielse fra demoner kan være bedre for noen som tror de er besatt, enn å bli tvunget til å ta farlig, psykotisk medisin. En snill, faderlig, kjærlig prest som befaler demonen om å gå, kan være bra». Jeg kjenner andre som henne.

Vårt Lands redaktør Erling Rimehaug kommenterte i 2009: «Når en pen kristen jente med kors om halsen uten forvarsel fordreier ansiktet mens det strømmer obskøne uttrykk ut av munnen, skal du da ringe til psykiatrisk legevakt, eller skal du søke en eksorsist?» Rimehaug besvarer straks sitt eget spørsmål: «Min egen umiddelbare reaksjon de få gangene jeg har møtt slike ting har vært å ty til kirkens gamle midler: Korsets tegn, velsignelsen og Jesu navn. Helst så stillferdig og udramatisk som mulig.»

Sterkere lut bruker katolikkene. Biskop Bernt Eidsvig har tilkjennegitt at de i Norge har en prest som jobber spesielt som eksorsist. Sikkert på en mer liturgisk måte enn meg, men dog med tro på Jesu makt over demonene. Biskop Kvarme har sett eksorsisme og anerkjenner denne tjeneste. Den verdensvide kristne kirke praktiserer eksorsisme - og det skjer i Norge!

Hva da med Breivik? Han må ville det. Jesus sa i Matteus 12:43-45 at en demonutdrivelse kan bli sju ganger verre om den utfridde egentlig ikke ville det selv. Jeg ønsker ikke Utøya ganger sju! Men hvis han vil, i enkel tillit til Jesus Kristus, kan vi sette ham fri!

Jan-Aage Torp
Jan-Aage Torp Vis mer