PARANOIA: Etter første sesong av «Bloodline» er hovedpersonen John Rayburne (Kyle Chandler) begynt å se seg over skuldra. Foto: Saeed Adyani/Netflix
PARANOIA: Etter første sesong av «Bloodline» er hovedpersonen John Rayburne (Kyle Chandler) begynt å se seg over skuldra. Foto: Saeed Adyani/NetflixVis mer

Trenger egentlig «Bloodline» en andresesong?

Ute på Netflix nå.

Spoilere for første sesong av «Bloodline» følger.

- Når skal det ta slutt, John?

Ordene tilhører et gjenferd. Danny Rayburn var forsåvidt alltid et gjenferd, det sorte fåret som kom hjem, fortiden som hjemsøkte en familie for å grave opp minner de helst skulle ha glemt.

Men nå er han i tillegg død. Hjemsøker John Rayburn, broren som ble drapsmann da familiegjenforeningen ble for tung å takle. Og svaret på Dannys spørsmål, om når dette skal ta slutt, er «ikke med det første».

Denne helga slipper nemlig Netflix andre sesong av dramathrilleren «Bloodline», en av fjorårets mest spennende nyvinninger på seriefronten.

Tretten tettpakkede episoder med besnærende bruk av frampek og glimrende rolleprestasjoner, ikke minst av Ben Mendelsohn som Danny.

Da siste episode gikk mot slutten var alle de viktige spørsmålene besvart på tilfredsstillende vis. Vi visste alt vi trengte å vite om hvem disse rollefigurene var, kjente hvert et arr de hadde påført hverandre. Fortellingen var komplett.

Inntil Dannys sønn i sluttminuttene dukket opp fra ingensteds, som et overtydelig oppspill til en ny runde.

Og nå skal etterdønningene av drapet utforskes. Skyldfølelse og angst.

Antagelig blir det severdig. Men like bra som den gnistrende førstesesongen?

Tvilsomt. Så er det egentlig nødvendig?

Forretningsavgjørelse
Vi er vant til at serier som ikke treffer helt kanselleres, men at seriesuksesser får lov til å runde av etter bare én sesong tilhører sjeldenhetene.

Her hjemme skal «Frikjent» dukke opp igjen til høsten, selv om også den føltes ferdig snakka. Hvorfor kan ikke flere gi seg mens leken er god, før idétørken setter inn?

Mange serier har selvsagt nok på hjertet til at de fint tåler både andre, tredje og fjerde sesong, men vel så mange trasker ufortrødent videre selv om kruttet allerede er brent. Ofte ser avgjørelsen om mer skjermtid mer ut som en forretningsavgjørelse enn et kunstnerisk valg.

Et varemerke er etablert, penger kan ennå tjenes.

Et skrekkeksempel er «Prison Break», som ble bygget ut fra miniserie til fire sesonger og en film.

Et enkelt og underholdende premiss om en mann som frivillig går i fengsel for å bryte ut sin drapsdømte bror ble til en skattejakt, som så ble til en ny fengselsrømning, som så ble tidenes kjipeste «Ocean's Eleven»-kopi.

Og stadig mer konspirasjonsmas underveis.

Mot slutten ville «Prison Break» vært et råtnende lik, hadde det ikke vært for åtselfuglene for lengst hadde gnagd skjelettet tørt.

Lukrativt var det likevel, så senere i år skal skjelettet atter snuble rundt på skjermen i form av en oppfølgerserie.

Resignert utpust
Foruten kvalitetsspørsmålet utgjør serienes evige utvidelser også et praktisk problem - det å følge én fortelling forbi middagshøyden stjeler tiden man kunne brukt på en annen.

Når Netflix i tillegg slipper hele sesonger i ett knusende deis er det lett å møte nok en runde «House of Cards» eller «Orange is the New Black» med den typen resignert utpust som egentlig er reservert for hjemmelekser man kvier seg for å gå i gang med.

Det fortsetter og det fortsetter, og med mindre man elsker rollefigurene over alt på jord blir det stadig lettere å falle av, slik at fortellingene blir liggende som halvspiste epler i en dynge. Eller i en Netflix-kø.

Utifra traileren å dømme virker løpet lagt for «Bloodline». Stadig nye vrier. Stadig mer trøbbel. Klem smulene sammen til en klump og sleng på glasur.

Festen er ikke over. Det er kake igjen.

RETURNERER: Ben Mendehlson og Kyle Chandler gjentar rollene som brødrene Danny og John Rayburn i andre sesong av «Bloodline». Foto: Saeed Adyani/Netflix
RETURNERER: Ben Mendehlson og Kyle Chandler gjentar rollene som brødrene Danny og John Rayburn i andre sesong av «Bloodline». Foto: Saeed Adyani/Netflix Vis mer