Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Trenger gjennomgang

Kulturminister Hadia Tajik mener det er viktig at Kulturrådet gjennomgår sin håndtering av inhabilitet.

TEORI OG PRAKSIS: Kulturminister Hadia Tajik sier det er viktig at Kulturrådet har samsvar mellom retningslinjer og praksis i habilitetsspørsmål. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TEORI OG PRAKSIS: Kulturminister Hadia Tajik sier det er viktig at Kulturrådet har samsvar mellom retningslinjer og praksis i habilitetsspørsmål. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har gjennom en serie artikler den siste tiden pekt på habilitetsproblematikk i Kulturrådet, som årlig forvalter mer enn en milliard kroner gjennom fond og tilskuddsmidler til kunst og kultur i Norge.

I 2012 erklærte medlemmer av Kulturrådets tre musikkutvalg seg inhabile i 285 saker, artister har fått penger av utvalg de selv sitter i, og praksisen har blitt omtalt som «i lovens gråsone»

Innad i Kulturrådsledelsen er det også uenighet om hva som bør være praksis, dersom kandidater til utvalgene også er utøvere som kan tenkes å søke om midler fra det samme utvalget.

- Behov for gjennomgang Som Dagbladet skrev i går, har Kulturrådet nå besluttet å gå gjennom fagutvalgenes praksis i habilitetsspørsmål.

- Det synes jeg er bra, sier Kulturminister Hadia Tajik til Dagbladet.

- Kulturrådet har klare retningslinjer for habilitet. Det som er viktig nå, er å sikre at det er mest mulig samsvar mellom praksis og retningslinjer i habilitetsspørsmål.

- Har det ikke vært det til nå?

- Det er det gjennomgangen skal avdekke. Men for legitimiteten til Kulturrådet er det viktig at alle utvalgene forholder seg likt i den type saker, og jeg mener derfor at det er behov for den gjennomgangen de nå har varslet.

- Har du sagt fra til Kulturrådet om det?

- Jeg har regelmessig kontakt med dem om alle ting de håndterer, også denne type saker.

Riksrevisjonen I tillegg til Kulturrådets egen gjennomgang, holder Riksrevisjonenpå med en analyse av hvordan statens penger blir forvaltet av tilskuddsordningene for kulturlivet. Der vil habilitet være et av spørsmålene, og Tajik ser ikke bort fra at det kan komme nyttige anbefalinger for Kulturrådets praksis.

- Klare kjøreregler - Bør artister og kunstnere som sitter i de forskjellige utvalgene ha mulighet til å søke om midler fra utvalgene de selv sitter i?

- Vi er et lite land, og når vi mener det er viktig at de som sitter i utvalgene både er faglig kompetente og har oversikt over kulturlivet, tror jeg det kan bli vanskelig hvis man utelukker artister og kunstnere som selv kan tenkes å søke. Men hvis man skal ha utvalg der denne typen situasjoner kan oppstå, må man ha veldig klare kjøreregler for hvordan det skal håndteres.

- Holder det å gå på gangen når ens egen søknad blir behandlet?

- Gjennomgangen Kulturrådet gjør, vil få betydning for hva konklusjonen blir.

- Må tåle kritikk Tajik opplever at kunstnere og artister generelt har god tillit til Kulturrådet.

- At de varsler en gjennomgang viser at de tar den kritikken alvor. De forvalter store penger, og må derfor tåle et kritisk søkelys utenfra. Det skulle bare mangle, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!