- Trenger ikke være morsomt

BERGEN (Dagbladet): Daniel Clowes og Chris Ware har mer enn de fleste vært med på å gjøre tegneseriesjangeren til seriøs og anerkjent kultur. - Tegneserier må underholde, men trenger ikke være morsomme, mener Clowes.

Ware og Clowes, som i dag er på Raptus-festivalen, har først og fremst skapt seg navn i Storbritannia og USA. I Norge er de to nære vennene ukjente utenfor de innerste seriesirkler. De bruker sjangeren til svart humor og sarkasme, og ensomhet er et hovedtema hos begge.

- Poenget er at tegneseriene ikke er kjedelige, sier Daniel Clowes (41), som regnes som USA største undergrunnsseriemaker.

Clowes ble også nominert til Oscar for manuset til «Ghost World», basert på hans egen tegneserie-roman. Nå har han nettopp skrevet manus til en ny film basert på tegneserien «Art School Confidential».

Slik Clowes har inntatt filmverdenen, har Chris Ware gjort seg bemerket i litteraturkretser. 34-åringen skapte sensasjon da han i fjor vant den engelske avisa The Guardians prestisjetunge Book of the Year Award, med den svært så ambisiøse, og over 300 sider lange, tegneserieromanen «Jimmy Corrigan».

- Når en idé kommer, surrer den bare på seg mer og mer etter hvert som tida går. Minner skapes som jeg ikke visste jeg hadde. Det er egentlig en teit og ustrukturert måte å jobbe på, sier Ware, som langt ifra føler han har gjort sitt med pennen.

- Jeg har et ønske om en dag å lage noe som man ikke engang tenker på er underholdende, noe som er langt forbi det. Jeg vet ikke om jeg noen gang kommer dit, men håper det.