Trenger verden flere kriger?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SIST FREDAG

la forsvarminister Kristin Krohn Devold fram ny fireårsplan for forsvaret. Heldigvis er FN her prioritetert høyere enn i forberedelsesdokumentene. Men gode løfter om FN lyder likevel hult når det ikke samtidig tas et oppgjør med Bush-doktrinen. Bekymringen blir ytterligere styrket når en på et historisk bakteppe ser at veien for norsk deltakelse i internasjonale militæroperasjoner har gått fra operasjoner under FN-kommando og med FN-mandat til en situasjon der forsvarsplanen nå sier det holder med «folkerettslig forankring.» Dette innebærer i praksis en klar nedprioritering av FN og bidrar til å bygge ned den eneste internasjonale institusjonen der et vedtak om en militær operasjon kan fattes med relativt bred global representasjon. Folkeretten blir verdiløs dersom den angripende part skal kunne bestemme om krig er greit eller ikke. Etter de fatale terrorangrepene mot USA kom en skremmende dreining i amerikansk utenrikspolitikk. Bush-doktrinen markerte et tydelig veiskille i internasjonalt samkvem ved i praksis å tilsidesette folkerettens og FN-paktens forbud mot angrepskrig. USA tar seg rett til å krige mot hvem som helst, når som helst og hvor som helst. Irak-krigen ble det første eksemplet på en slik «forebyggende krig».

Bush-doktrinen gjør verden farligere og mer urettferdig, fordi den undergraver FN og internasjonalt samarbeid for fred, menneskerettigheter og nedrustning.

Videre kan den vise seg som en feilslått strategi mot terrorisme. Framgangsmåten kan føre inn i en voldsspiral. Strategien kan bekrefte terroristenes fiendebilde og slik skape økt grobunn for deres virksomhet. Kanskje så vi noe av dette i Spania 11.mars.

BUSH-DOKTRINEN

og dens konsekvenser angår Norge og vår forsvarspolitikk i høyeste grad. Som fredsnasjon har Norge et ansvar for å sikre og videreutvikle internasjonale spilleregler. Som en av USAs nærmeste allierte har vi et spesielt ansvar for å jobbe aktivt imot Bush-doktrinen om «forebyggende krig». Derfor er det svært alvorlig når vår nye forsvarsplan tier om dette.

Videre rammer Bush-doktrinen verdens svakeste, idet den senker terskelen for militære angrep. Krig legitimeres som politisk virkemiddel og den sterkestes rett hevdes på bekostning av menneskerettighetene.

Changemaker utfordring går derfor til våre forsvarspolitikere: Vi må ta ansvar for å unngå flere Irak-kriger.Forsvarsplanen må svart på hvitt slå fast at Norge tar sterk avstand fra Bush-doktrinen om «forebyggende krig».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer