Trenger vi et alternativ til Spellemann?

Dagbladet.no overfører Alarmprisen.

(Dagbladet.no): Alarmprisen ble stiftet i 2001, som et alternativ til den mer kommersielle Spellemannsprisen.

Men er det fortsatt behov for Alarm, når Spellemannsprisen deler ut 200 000 kroner til årets nykommer, og Bylarm har Statoil-stipendet?

Ja, mener styreformann Paal Ritter Schjerven. Han opplyser at Alarm også vil bli arrangert i høst, nærmere bestemt 21. november.

Er Alarm viktig?

- Viktig for hvem, er kanskje et riktigere spørsmål. Vi er en prisutdeling med fokus på nye band og artister som helhet - både i utgivelser og som liveband, og der føler jeg at vi fyller et tomrom mellom Spellemann og Bylarm. Vi er en arena som viser fram norsk musikk på en tid av året som er bra, og i en konsertsetting som er viktig for artistene, uansett om de er independentartister eller på et stort selskap.

Hva med publikum?

- Det vi gjør, som ingen av de andre gjør, er at vi lar publikum vært med på å stemme på de nominerte. Det er en demokratisk basert pris, noe jeg vil tro er bra for publikum.

Hvordan da?

Alarm 2005: WE vant live-prisen og Årets rock-plate. Her er frontmann Thomas Felberg på scenen på Rockefeller. Foto: Eirik Helland Urke
Alarm 2005: WE vant live-prisen og Årets rock-plate. Her er frontmann Thomas Felberg på scenen på Rockefeller. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

-Folk er blitt mer og mer opptatt av liveopplevelsen, fordi man ikke i så

stor grad kjøper bare plater, men også er opptatt av hvordan bandet eller artisten er på scenen. Vi gir ut både en ren livepris og en turnépris. De som nominerer for oss nå er blant annet folk som booker band til festivaler, og de er opptatt av å se gode, helstøpte artister. De ser etter band som leverer live, de er ikke så opptatt av plateutgivelsene i seg selv. Det fokuset kommer Alarm til å ha framover, ikke bare å være en klapp på skuldra for en plate som var, men å også å gi et løft til noe som er på vei.

Alarmprisen forsvant liksom litt på høsten i fjor, hvordan skal man klare å få oppmerksomhet i år?

- Vi gjorde en endring i fjor ved å flytte oss til høsten. Det hadde sine fordeler og ulemper. Vi ønsket å komme bort fra Spellemann, samtidig som vi hadde lyst til å nominere band fra festivalsommeren til liveprisen. Nå har vi bestemt oss for å flytte utdelingen til November, vi var litt for tidlig ute i fjor. Vi tenkte også å fokusere på, og vise fram, norsk kvalitetsmusikk i forkant av julesalget, som fremdeles går mye over disk.

Hva med de platene som kommer tett opp mot julestria, blir de med?
- Vi rekker det akkurat, de blir som regel sluppet i slutten av oktober. Vi vurderer også å lage en ferskvarepris til de platene som kommer i de dagene.

Hva gjør man nå som Spellemann også skal begynne å dele ut 200 000 til årets nykommer?

- Spellemann gikk litt tilbake til sin opprinnelige form etter at vi flyttet. konkurranse. Det er bare bra det kommer flere penger inn til lovende artister. Vi kan ikke konkurrere på pengesummene til Spellemann og Bylarms Statoilpris, men jeg tror oppmerksomhet er like mye verdt som en pengepott.

Hva skiller Alarm og Spellemann?

Trenger vi et alternativ til Spellemann?

- Vi har forskjellig fokus, og det er bra. Vi har også et annet type arrangement. Vi gjør det på rockens premisser og har stinn brakke på Rockefeller. Vi ønsker at det skal være mer rock\'n\'roll-produksjon enn tv-produksjon.

Apropos tv, Alarm kommer til å bli vist på Dagbladet-tv i år?

- Alarm har aldri vært direktesendt på tv. Det har alltid vært klippet til et kort program etterpå og vist på NRK. Vårt publikum sitter uansett ikke hjemme i helgene og ser på tv, de er ute. For de som er hjemme tror jeg det er vel så kult å se showet direkte på nett, eller man kan se klippene senere. Vi føler at nett-tv er et riktig grep, vårt publikum er på Youtube og Myspace.

Har dere noen gang vurdert å gi dere?

- Alarm er et dugnadsprosjekt, det er ingen som får betalt. Det gjøres i ren goodwill for å gjøre noe for norsk musikk. Det er klart at det er en tung ting å drive med, særlig for oss som ikke får noen inntekter. Selvfølgelig er det tider der man må tenke om hvorfor man gjør det, men det er morsomt og ikke minst viktig at vi fortsetter.