Trenger vi et grønt parti?

Aller viktigst er kanskje at vi får en ny stemme for framtidige generasjoner.

TENK STØRRE: «Vi trenger å utvide økonomifaget til å ta innover seg det økologiske», skriver artikkelforfatteren. Rasmus Hansson er 1.-kandidat på stortingslista til MDG i Oslo. Foto: Nina Hansen
TENK STØRRE: «Vi trenger å utvide økonomifaget til å ta innover seg det økologiske», skriver artikkelforfatteren. Rasmus Hansson er 1.-kandidat på stortingslista til MDG i Oslo. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

26. til 28. april samles Miljøpartiet De Grønne (MDG) til landsmøte, sannsynligvis det viktigste i partiets relativt korte historie. MDG har ved høstens valg en reell sjanse til å få inn sin første representant på Stortinget. Men «so what»? Én representant er ingen grønn bølge. Trenger vi et helgrønt parti?

Samfunn og natur er ikke uavhengige størrelser, miljøet er ikke utenfor oss. Naturen er kulturens hjem, som dypøkolog Nils Faarlund ynder å si det. Men vi fremmedgjøres i dag mer og mer i forhold til natur. Vi trenger derfor også å utvide økonomifaget til å ta innover seg det økologiske. Den fremste eksponenten for en mer økologisk økonomi er amerikaneren Herman Daly. Han snakker mye om behovet for sterkere samarbeid mellom arbeid og kapital. Her ligger mye godt til rette i Norge, hvor vi historisk har en god dialog mellom fagforeninger og arbeidsgivere.

Mange gode lokalinitiativ finner sted verden over. Utfordringen er å sy dette sammen i større enheter. Vi trenger også et internasjonalt lovverk som bedre beskytter mennesker og natur mot utbytting. Polly Higgins forslag om en ny internasjonal FN-lov mot «ecocide», er et eksempel som fortjener å bli tatt på alvor. Det ville i så fall ha gjort utvinning av oljesand i Canada ulovlig og straffbart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer