TENK STØRRE: «Vi trenger å utvide økonomifaget til å ta innover seg det økologiske», skriver artikkelforfatteren. Rasmus Hansson er 1.-kandidat på stortingslista til MDG i Oslo. Foto: Nina Hansen
TENK STØRRE: «Vi trenger å utvide økonomifaget til å ta innover seg det økologiske», skriver artikkelforfatteren. Rasmus Hansson er 1.-kandidat på stortingslista til MDG i Oslo. Foto: Nina HansenVis mer

Trenger vi et grønt parti?

Aller viktigst er kanskje at vi får en ny stemme for framtidige generasjoner.

26. til 28. april samles Miljøpartiet De Grønne (MDG) til landsmøte, sannsynligvis det viktigste i partiets relativt korte historie. MDG har ved høstens valg en reell sjanse til å få inn sin første representant på Stortinget. Men «so what»? Én representant er ingen grønn bølge. Trenger vi et helgrønt parti?

Samfunn og natur er ikke uavhengige størrelser, miljøet er ikke utenfor oss. Naturen er kulturens hjem, som dypøkolog Nils Faarlund ynder å si det. Men vi fremmedgjøres i dag mer og mer i forhold til natur. Vi trenger derfor også å utvide økonomifaget til å ta innover seg det økologiske. Den fremste eksponenten for en mer økologisk økonomi er amerikaneren Herman Daly. Han snakker mye om behovet for sterkere samarbeid mellom arbeid og kapital. Her ligger mye godt til rette i Norge, hvor vi historisk har en god dialog mellom fagforeninger og arbeidsgivere.

ARTIKKELFORFATTER:  Andrew P. Kroglund, skribent
ARTIKKELFORFATTER: Andrew P. Kroglund, skribent Vis mer

Mange gode lokalinitiativ finner sted verden over. Utfordringen er å sy dette sammen i større enheter. Vi trenger også et internasjonalt lovverk som bedre beskytter mennesker og natur mot utbytting. Polly Higgins forslag om en ny internasjonal FN-lov mot «ecocide», er et eksempel som fortjener å bli tatt på alvor. Det ville i så fall ha gjort utvinning av oljesand i Canada ulovlig og straffbart.

En grønn ideologi som bygger på solidaritet med naturen, med undertrykte og utstøtte i eget land, med folk i andre deler av verden og solidaritet med framtidige generasjoner, har en sjanse til å nå nye, unge velgere. Mange finner inspirasjon i både Arne Næss? økofilosofi og Mahatma Gandhis ikkevolds-tenkning, men også moderne, urbane tenkere som den sagnomsuste studentopprørslederen i Paris, Daniel Cohn-Bendit.

I dag finnes nesten 100 grønne partier over hele verden og felles er en avvisning av ideen om at ensidig økonomisk vekst er en forutsetning for et godt samfunn. Og da er jeg tilbake til mitt opprinnelige spørsmål; spiller det noen rolle om MDG får en representant på Stortinget til høsten? Ja, mot den bakgrunnen jeg har skissert ovenfor, trenger vi en debatt og politikere som setter tidens sosiale og miljøspørsmål inn i en større økologisk ramme. Aller viktigst er kanskje at vi får en ny stemme for framtidige generasjoner. Dette revolusjonerer ikke Norge og verden, men det er et skritt på veien til et nytt, mer økologisk fundert paradigme. Derfor møter jeg selv opp på landsmøtet den 26-28. april. For å bidra i tankeprosessen, for å sikre at sosiale aspekt ikke glemmes og for å sørge for at internasjonal solidaritet ligger fast.

Følg oss på Twitter