Trenger vi flere ufullstendige strømme-tjenester for film og tv?

Comoyo melder seg på i et tett felt.

FILM OG SERIER: Telenor-eide Comoyo skal utfordre Netflix, HBO Nordic, Viaplay og resten av verden innenfor strømming av film og tv-serier, men utnytter ikke sin styrke innenfor redaksjonell presentasjon.
FILM OG SERIER: Telenor-eide Comoyo skal utfordre Netflix, HBO Nordic, Viaplay og resten av verden innenfor strømming av film og tv-serier, men utnytter ikke sin styrke innenfor redaksjonell presentasjon.Vis mer

Alle som kan noe særlig om utviklingen av nettet som markedsplass, vet at når en merkevare først har satt seg som ledende i et segment, skal det mye til å utfordre den. Søk? Det er Google. Nettbokhandel? Amazon. Auksjon: eBay. Webvideo: YouTube. Strømming av film og tv? Det er Netflix, det.

Men posisjonen er ikke uangripelig.

Markedet er umodent, og heller ikke markedslederen er i nærheten å ha et fullstendig tilbud til forbrukerne. Slik Wimp  har vært en dyktig utfordrer til Spotify i det norske markedet for musikkstrømmetjenester, forsøker flere aktører å utfordre Netflix innenfor strømming av film og tv-serier. Jeg har tidligere testet tilbudene til HBO Nordic og Viaplay, uten å være voldsomt imponert.

TELENOR-EIDE Comoyos nye tilbud i strømming av film og tv-serier lanseres som en såkalt åpen betaversjon, og må vurderes som uferdig. Men hva møter brukere som likevel lar seg friste av to månder gratis prøvetid på Comoyo View? Tidligere har Comoyo tilbudt fersk klikkefilm til stykkpris. Her tar de 99 kroner i måneden - 20 kroner mer enn Netflix -  for ubegrenset titting på et noe mer støvete utvalg filmer og serier.

Ved lansering er det snakk om ca. 3000 filmtitler og 170 tv-serier. Å sammenlikne innhold direkte mot konkurrentene er vanskelig. Mens Netflix er suverene på bredde og dybde, er HBO Nordic seriemesteren med et ynkelig tilbud i film.

Comoyo plasserer seg et sted i midten: Noe flere aktuelle filmer enn Netflix, bredere innhold enn HBO Nordic.

En rekke av de mest populære tv-seriene mangler, og de originalproduserte seriene til Netflix kan man heller ikke konkurrere med. Utvalget virker mest sammenliknbart med Viaplay - skjønt med titler fra andre film- og tv-studioer. I tillegg har Comoyo noen av de mest populære HBO-seriene inne 24 timer etter at de vises i USA, som Game of Thrones og True Blood, men bare siste sesong.

Comoyo View finnes foreløpig bare på web og som app for iPad. Løsninger for Xbox 360, Windows 8, Android og Smart-TV skal være på vei. En app for Apple TV, som er det som brukes mest med Netflix hjemme hos oss, er det foreløpig ikke snakk om.

FRAVÆRET av Airplay-funksjonalitet er like irriterende her som hos konkurrentene. Visstnok er det Hollywood-studioene som står i veien, ikke Apple. Comoyo har heller ikke muligheten til å lagre og spille av innhold offline, slik Viaplay tilbyr.

Designmessig er opplevelsen omtrent som hos konkurrentene: Et enkelt rutenett med seksjonsinndeling etter sjanger og tema, snarveier til film, tv-serier og innhold for barn, og et søkefelt.

Comoyos avspiller på web eller iPad husker at jeg har sett deler av en film før, og lar meg fortsette der jeg slapp. Det er mer enn HBO Nordic klarte. Avspilleren er enkel og grei, med lett tilgang til å slå underekster av og på.

Smarte anbefalinger basert på hva man tidligere har sett, en av de mest nyttige funksjonene hos Netflix, får man ikke hos Comoyo. Sosiale delingsfunksjoner, topplister og annen moro glimrer også med sitt fravær.

Da er det mager trøst at Comoyo har valgt en noe mer reaksjonell og tematisk inndeling av innholdet enn konkurrentene, med kategorier som "Sommer og sol", 100 år med sterke kvinner, og Knall klassikere.

DET ER SYND ikke denne redaksjonelle tilnærmingen tas lenger. Comoyo holder seg med film- og tv-bloggen Filter, som er blant det beste som skrives om film og tv her hjemme. Men i Comoyos egen strømmetjeneste er blogginnholdet usynlig. Klikker man på en film eller serie, får man bare en kort, kjedelig produktomtale der det ofte kunne vært mengder av relevant og velskrevet blogginnhold.

Vi vet at det er noen hjemme, men de blogger inne på gutterommet, og får ikke komme ut i stuen til Comoyo View.

Jeg må nesten håpe at forklaringen er teknisk, og at det jobbes med å integrere redaksjonelt innhold og filmtilbud tettere. En opplevelse av lokal, redaksjonell kuratering og presentasjon ville gitt tjenesten et sårt tiltrengt særpreg - slik for eksempel Wimp skiller seg fra Spotify.

AKKURAT NÅ er at det er for mange helt greie, ufullstendige film- og tv-tjenester i markedet.

Målt mot Netflix taper Comoyo, i likhet med HBO Nordic og Viaplay, en direkte sammenlikning på flere parametre. Netflix har mer innhold, bedre design, mer avansert og kundeorientert funksjonalitet, og er kompatibel med flere dingser og teknologiplattformer.

Om du bare skal abonnere på én strømmetjeneste for film og tv, er den amerikanske markedslederen vanskelig å komme unna. HBO Nordic er for deg som bare skal se HBO-serier, mens Viaplay og Comoyo er mer komplementære.

For all del - gi Comoyo en sjanse. Med to måneders gratis prøvetid har du rikelig tid til å finne ut om dette er verdt 1200 kroner i året.