Trenger vi økonomisk vekst?

Er ikke det eneste forsvarlige å sende ut et kraftig signal om at nok er nok? At vi ikke trenger mer energikrevende vekst, spør Ottar Brox.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN NYE MILJØBØLGEN (FNs klimapanel, Al Gore, folks egne vær-erfaringer) har ikke fått oss til å stille spørsmål ved økonomisk vekst som sentralt politisk mål. Det gjorde den forrige, da Roma-klubben fikk oss til å tvile på om vi hadde nok av visse stoffer - som aluminium - til å holde veksten i gang. E.J.Mishan og andre reiste også spørsmålet om det ikke var selve veksten som skapte de behovene som gjorde veksten nødvendig.Personlig kom jeg igjennom 1970-åra med den overbevisning at det ikke i og for seg var veksten som skapte problemer, men de midlene som blir tatt i bruk for å skape vekst. Både i øst og vest er det lett å finne eksempler på vekststimulerende midler som har gjort livet vanskeligere for folk, når de ikke har hatt demokratiske institusjoner til å forsvare seg med. Men at hele det norske folket i etterkrigstida kom i arbeid, mer eller mindre produktivt, samme hvor de bodde, innebar også sterk vekst, og denne veksten løste langt flere problemer enn den skapte. «Men det var den gongen det, og itte nå!» Einar Gerhardsen visste at folk trengte elektrisk energi for å realisere prosjektene sine - fra aluminiumsverk til femkyrs melkemaskiner - og han passet på å ligge i forkant med nye vasskraftverk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer