Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Pride 2020:

Trenger vi Pride?

«Trenger man virkelig å gjøre så utrolig mye ut av seg i den paraden?»

SKEIVE RETTIGHETER: Jeg har blitt ledd av og blitt sett ned på, i det noen påpeker at jeg besitter såkalte «homofile fakter», skriver innleggsforfatteren. Foto: Elizabeth Sire/Unge Høyre
SKEIVE RETTIGHETER: Jeg har blitt ledd av og blitt sett ned på, i det noen påpeker at jeg besitter såkalte «homofile fakter», skriver innleggsforfatteren. Foto: Elizabeth Sire/Unge Høyre Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Pride-feiringen i år blir annerledes. Men visse ting forandrer seg ikke, ei heller spørsmålet som dukker opp hver gang det nærmer seg årets regnbuefest. Er det virkelig nødvendig med Pride i Norge?

Man har det jo så fint som seksuelle minoriteter i dette landet, sies det. «Det er jo bare en stor fest», får jeg høre. Og flere spør høyt: «Trenger man virkelig å gjøre så utrolig mye ut av seg i den paraden?»

Til deg som grubler over hvor nødvendig Pride er, og som stiller spørsmål rundt om man virkelig trenger å være seg selv hundre prosent – her får du svaret.

For meg er pride et fristed. Halvannen uke av året hvor jeg blir minnet på at aksepten er stor, selv om jeg mange ganger ellers i året møter fordommer, skepsis og ubehag. Mange, ja til og med flertallet, faktisk de fleste, viser stort sett aksept. Det er riktig det. Men ikke alle, ikke alltid.

PRIDE: Årets parade ble avlyst som følge av coronasituasjonen. Her fra fjorårets feiring. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PRIDE: Årets parade ble avlyst som følge av coronasituasjonen. Her fra fjorårets feiring. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Fordommene er her, selv i Norge, selv i Oslo og selv blant yngre. De fleste av oss har blitt kalt «jævla homo» flere ganger enn vi kan telle.

Jeg har blitt ledd av og blitt sett ned på, i det noen påpeker at jeg besitter såkalte «homofile fakter». Det er ikke mobbing, påstås det. Det er jo ikke personlig ment.

Den gangen jeg ble spyttet etter på gaten fordi jeg gikk hånd i hånd med en annen gutt ble jeg redd. Og jeg har sett en venn bli slått ned utelukkende fordi han er seg selv, utenfor et sted som vi i utgangspunktet oppsøker for fest og glede. Festen ble stoppet den kvelden.

PRIDE: Dagbladets reporter reagerer på hvordan folk endrer oppfatning av ham så snart de finner ut at han er sammen med en mann. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ubehaget stopper ikke der. Det tar også mindre alvorlige og mer hverdagslige former. Som for eksempel kommentarene om hvem som er «dama» i forholdet. Eller den heterofile fyren som har stor tro på at alle homofile menn vil ligge med han. Når som helst og hvor som helst, fordi det jo er slik homser er.

Det er ubehagelig når man møter noen som «har så lyst på en homofil kompis», og som tenker at jeg således er et hendig tilbehør. Det er ofte de samme som gjerne vil gjenopplive stereotypien fra 90-tallet, og forventer motetips, søte drinker og knekk i håndledd.

Det er også forventingen om at det er innafor å spørre om helt personlige ting, som for eksempel når og hvordan jeg kom ut av skapet, foran kolleger i lunsjen. Spørsmål om hvilken seksuelle posisjon man foretrekker kan dukke opp når som helst og hvor som helst. Om man er aktiv eller passiv er et personlig anliggende, og ikke en underholdningsverdi.

Også er det den misvisende tanken om homofili som en skala, og de som tror det er et kompliment når de sier at de ikke kan «se det på meg». Det er de som med et smil sier at de kjenner mange som er «mye mer homofil enn deg». Det kan virke som at de mener det godt – at man bør ha et ønske om å score lavt på denne rangeringen de gjør av meg og andre i min såkalte bås.

OSLO: Strålende vær og solid oppmøte gjør Pride til en fantastisk fest for mange. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Madeleine Hatlo / Kristoffer Løkås Vis mer

Deres som lattermildt kommenterer at min venn ser rar ut i drag, skal vite det at jeg er stolt av han for at han viser frem en annen side av seg selv. Det er modig.

Under Pride får vi vise hvor mangfoldige vi er. At det ikke finnes en bås hvor vi som gruppe kan stues inn. Det er en sjanse til å sette flere sprekker i stereotypien. Vi får løfte problemstillinger som kanskje får lite fokus ellers og vi får feire.

Vi feirer alle de som har gått i front. De som tok kampen da den var mye tøffere. De som aldri fikk sjansen. Vi hyller dem for deres offer. Og vi feirer at vi skal gjøre det litt lettere for de som kommer etter. Feiringen er så mye mer enn en fest, for så mange av oss.

Selv opplevde jeg det å gå i paraden som et hinder. Det var så mye å assosieres med, å være en del av. Jeg var skeptisk og til og med engstelig for å bli en del av alt dette. Det vet jeg at mange venner også har vært. Nettopp fordi vi møter fordommer ellers i året.

Derfor var det et stort øyeblikk første gang jeg gikk i paraden. Og det var et ubeskrivelig godt et. For en opplevelse det er, det å gå gjennom Oslos gater og føle på kjærlighet og aksept. Det er noe av det fineste jeg kan tenke meg. Det å se tusenvis som støtter opp om vår rett til å elske er sterkt. Det unner jeg også de som kommer etter meg, de som har latt sin tvil holde seg tilbake.

For at de skal få sin sjanse, må vi gå hvert år. Vi andre trenger det også. Også i år, selv om feiringen i stor grad blir digital.

Så til deg som lurer – ja, det er nødvendig å feire Pride. Det er helt forbanna nødvendig å gjøre det.

Vi skal fortsette. Ubehaget skal bli litt mindre, også i år. Også neste år. Flere fordommer skal utviskes. Flere skal ønskes velkommen i paraden. Flere skal finne seg selv. Flere skal få kjenne på en overstrømmende følelse av kjærlighet og aksept. Flere tårer vil renne nedover kinnet i det man møter blikkene i folkemengden i Oslos gater. Flere skal se mangfoldet.

Alle har rett til å være den de er og elske den de elsker. Kjærligheten er sterk. Aksepten skal bli større.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!