Trenger vi «Rosa Prosa»?

«Rosa Prosa», der 16 unge norske kvinner skriver åpenhjertig om sin seksualitet, ble kritisert fra mange hold etter lanseringen på den internasjonale kvinnedagen 8. mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I BOKA «Rosa Prosa» skriver 16 unge norske kvinner åpenhjertig, og med masse humor, varme og en god del frustrasjon, om da de som ungdommer opplevde sin våknende seksualitet, og om hendelser og tanker rundt seksualiteten av i dag. Boka viser med sine mange svært forskjellige jente- og kvinnehistorier mangfoldigheten i seksualiteten, også hos unge som ennå ikke har tatt spranget helt ut.

Boka er forskjellig fra, men føyer seg likevel inn i en sjanger med fortellinger om unge jenters og kvinners seksualitet, skrevet av kvinnene selv under eget navn. Sjangeren startet med franske Catherine Millets bok «Catherine Ms seksuelle liv» fra 2001. Den ble fulgt opp av blant andre «100 tak med hårbørsten før sengetid», av italienske Melissa Panarello fra 2003. Forøvrig en bok som bare i Italia er solgt i over 700 000 eksemplarer. «Rosa Prosa» er den første i denne sjangeren bøker skrevet av unge norske kvinner. Litteraturhistorien kan forøvrig vise til en meget lang liste av bøker om unge jenters og kvinners seksualliv, beskrevet av menn!

Debatten og kritikken før og etter lanseringen av «Rosa Prosa» på den internasjonale kvinnedagen 8. mars, har i stor grad dreid seg om lanseringsdato og påstanden om medie-kåte forfattere. Uten å drøfte om boka har noe å si oss om unge jenters og kvinners seksualitet - noe den så absolutt har.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer