Trenger vi tøffere ungdomsbøker?

Norsk ungdomslitteratur er snillere enn svensk og dansk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Grøss og spenning har blitt populære elementer i norske barne- og ungdomsbøker. Men i motsetning til i flere bøker fra våre naboland, ender det som regel godt.

- Kanskje er man noe mer forsiktige med vold i Norge, sier Karin Beate Vold.

Som direktør for Norsk Barnebokinstitutt og redaktør for «Årboka - Litteratur for barn og unge», er hun mer oppdatert på hva som rører seg i norsk barnelitteratur enn de fleste. I år fyller årboka ti år, og Vold har vært redaktør siden starten.

Årboka tar for seg aktuell forskning og tendenser i norske og utenlandske barne- og ungdomsbøker. Akkurat nå er det en tendens som peker seg ut, ifølge Vold.

Nesten et tabu

- Den nye ungdomslitteraturen tenderer mot å bli voldsommere. Men de norske bøkene har en sterkere tendens til håp enn bøkene fra de andre nordiske landene, sier hun.

Tradisjonelt har barne- og ungdomsbokforfatterne vært opptatt av ikke å ta livsmotet fra barna. Bøkene kunne gjerne være skumle, men det måtte ende bra til slutt. I de siste årene har flere, og gjerne utenlandske forfattere, malt et litt mørkere bilde av verden, særlig i bøker for ungdom. Men i Norge ser dette fortsatt ut til å være nesten et tabu, mener Vold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer