Trenger Wikipedia akademikerne?

Akademikerne skyr Wikipedia. Men det kan tenkes at en av verdens største kunnskapsdugnader klarer seg utmerket godt uten at altfor mange akademikere blander seg inn, skriver en høyskolelektor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I april hadde bokmålsutgaven av Wikipedia over 160 000 artikler. Mye er bra på Wikipedia, men for vitenskapelige artikler innenfor de fleste fagfelt er aktivitetsnivået, kvaliteten og kvantiteten på artiklene skremmende lav.

Enkelte brukere på Wikipedia har satt i gang spesielle prosjekter som matematikkprosjektet og dannet interessegrupper som juswikipedianere uten at veksten i denne type artikler har eksplodert. I slutten av 2006 ble initiativet til «Wikipediastafetten» tatt, hvor forskere skulle utfordre hverandre til å skrive på Wikipedia. Foreløpig har det kommet inn fem konkrete bidrag.

På Vox Publica, initiativtakeren til Wikipediastafetten presenteres det noen årsaker til at akademikere ofte er passive overfor Wikipedia. For det første skal Wikipedia formidle etablert kunnskap og ikke presentere nye forskningsfunn. Dette kriteriet bryter med universitetsforskning som i hovedsak etterstreber etablering av ny kunnskap og at undervisning skal være i tråd med forskningens nyeste resultater.

Likevel, både ny forskning og studenter trenger etablert forskning for i det hele tatt å ha noe å bygge videre på, etterprøve, utfordre og kritisere. I så måte er det mildt sagt underlig at ikke flere akademikere har tatt seg bryet med å utvide eller oversette Wikipediaartiklene om for eksempel Michel Foucault, Michael Porter, transaksjonskostnader eller diffusjonsteorier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer