Trent Reznor er tilbake for fullt med Nine Inch Nails på turné. Foto: AP
Trent Reznor er tilbake for fullt med Nine Inch Nails på turné. Foto: APVis mer

Trent Reznor raser videre mot Grammy-utdelingen

- Har alltid hatet dem.

Trent Reznor prøver hele tiden å huske på hvorfor han startet med musikk.

- Den gnisten, den spenningen, den gleden, er det du må minne deg selv på, sier Nine Inch Nails-sjefen - kjent for å trekke seg tilbake når han går lei.

Sist gang var i 2009, da han ikke aktet å turnere mer «på en stund» og la ut på en turné kalt Wave Goodbye. Men i fjor rørte industrirockerne på seg, og 5. mai treffer de Oslo Spektrum på en turné Reznor rett og slett har kalt «Live».

- Hva får det norske publikummet høre?

- Vi er i gang med et år med turnering, og det jeg forsøker å gjøre er å gi hvert «bein» av turneen en egen identitet så det forblir friskt for oss. Gjør vi samme store showet over tid, føler vi oss som deltagere i en film, det blir teatralsk og lite spontant, begynner Reznor sin forklaring på telefon fra Auckland på New Zealand.

Der han turnerer med en kvartett og spiller «aggressivt og utagerende», men under enkle former. Til Europa regner han med å komme med et tungt produsert sceneshow med mye lys og videobruk.

- Da tror jeg vi kommer til å spille et utvalg av hele Nine Inch Nails, lover han.

- Ikke nostalgisk Nine Inch Nails er «down under» frem til helgen, i selskap med Queens Of The Stone Age. Deretter står Latin-Amerika for tur, før Europa inntas fra mai med 25 konserter. Deretter er det hjem til USA og sommerturnering fra juli med Soundgarden.

De to bandene har ikke turnert i lag på 20 år, men den angivelige feiden mellom Reznor og Cornell later til å være over og de har funnet tilbake til tonen. Men én ting ser de to profilerte frontmennene svært ulikt på:

Mens Soundgarden for tiden feirer 20-årsjubileet til sitt album «Superunknown», akter Reznor å la 25-årsjubileet for debutalbumet til Nine Inch Nails så vel som 20-årsjubileet til «Downward Spiral» gå upåaktet hen.

- Jeg prøver ikke å tenke på det. Det var kanskje et øyeblikk i dét dette gikk opp for meg at jeg tenkte «wow, det har gått 20 år». Men det skjedde, det var store øyeblikk, men de er over for lenge siden, sier han mildt ironisk til NTB og hevder han ser på slike jubileer mer som en kuriositet.

- Det ligger en fare i å hylle seg inn i fortiden. Jeg er ikke nostalgisk, jeg vil heller se fremover.

Ny Fincher-film Samtidig med den intensive turneringen, er Trent Reznor i ferd med å skrive musikken til regissøren David Finchers nye film «Gone Girl», basert på Gillian Flynns bok.

Trent Reznor og briten Atticus Ross - her med Oscarprisen de vant for musikken til «The Social Network» i 2011 - er i gang med regissør David Finchers nye film «Girl Gone». Foto: AP
Trent Reznor og briten Atticus Ross - her med Oscarprisen de vant for musikken til «The Social Network» i 2011 - er i gang med regissør David Finchers nye film «Girl Gone». Foto: AP Vis mer

Tidligere har han, i kompaniskap med briten Atticus Ross, skrevet musikken til Finchers filmer «The Social Network» (2010) og «The Girl with the Dragon Tattoo» (2011) - noe som innbragte paret henholdsvis en Oscar- og en Grammy-pris.

- Muligheten bare dukket opp, og førte meg inn i noe jeg var ukomfortabel med. Det var bra for meg, og veldig givende. Jeg hadde holdt på med musikk i noenogtyve år, og arbeidet med filmmusikk var noe nytt og inspirerende - også det å jobbe med folk med høy integritet.

For ikke ukjent har Trent Reznor et svært mørkt syn på «sin» verden - musikkindustrien - som han kaller «brutal, sjeleknusende og deprimerende».

Raste mot Grammy Men han vil av hele sitt hjerte tro på at folk flest elsker musikk og ønsker å nå ut til flere. Derfor stilte han - nærmest mot bedre vitende - opp for å spille på Grammy-prisutdelingen i januar i selskap med Queens of the Stone Age, Dave Grohl og Lindsey Buckingham.

Naturligvis endte det dårlig: Grammy-produsentene avbrøt settet hans med et reklameinnslag for et flyselskap.

- Jeg har alltid hatet Grammy-showet, det er ikke noe annet enn et TV-program som gir seg ut for å være noe som betyr noe. Vi ville prøve å nå ut, men jeg burde jo skjønt at jeg kunne bli kuttet av en Delta-reklame, sier han ironisk og legger til, etter å ha forbannet Grammy med f-ordet:

- Det triste er at vi fikk mer effekt av at jeg gikk ut og sa at jeg aldri mer vil delta der, enn om vi hadde gjort den flotteste opptredenen i fjernsynshistorien.

(NTB)