Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Spillselskaper

Trettebergstuen rir gamle, slakteklare kjepphester

Det er godt mulig opptil flere av oss fortjener både kjeft og ukvemsord for gamle og nye synder, men kriminelle er vi ikke.

KONKURRENT: Ari Behn deltar i en reklamekampanje for et nettspill som ifølge selskapet er laget spesielt for nordmenn. Det er dermed en konkurrent til Norsk Tipping. Foto: www.folkeautomaten.com
KONKURRENT: Ari Behn deltar i en reklamekampanje for et nettspill som ifølge selskapet er laget spesielt for nordmenn. Det er dermed en konkurrent til Norsk Tipping. Foto: www.folkeautomaten.com Vis mer
Meninger

Jeg skal straffes. Det skal folk som John Carew, Henning Solberg, Sandra Lyng Haugen, Ari Behn, Raphael Poirée og Vibeke Skofterud også. I alle fall hvis Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen får det som hun vil. Vår forbrytelse? At vi på et eller annet tidspunkt har jobbet med internasjonale spillselskaper som ComeOn!, Betsson eller Folkeautomaten.

I et intervju i Dagbladet, som i innhold er til forveksling svært likt det AP-venninne og Actis-sjef Mina Gerhardsen meldte i samme avis få dager tidligere, tar Trettebergstuen rennefart og forsøker å felle spillbransjen, PR-bransjen og politiske motstandere i én solid grisetakling.

FOLKEAUTOMATEN: Michel Sterk.
FOLKEAUTOMATEN: Michel Sterk. Vis mer

Men du kan formelig høre publikum rope «Ta med to i vaffel!» når hun bommer totalt på både mann og ball, og smeller inn i reklameskiltet fra Norsk Tipping.

For én ting er å være uenig i hvordan spillpolitikk og markedsføring i praksis fungerer i Norge, men det er noe helt annet å kreve straffeforfølgelse av enkeltpersoner og bedrifter som faktisk følger dagens lovverk til punkt og prikke.

Det er godt mulig opptil flere av oss fortjener både kjeft og ukvemsord for gamle og nye synder, men kriminelle er vi altså ikke. Uansett hva Trettebergstuen og Gerhardsen måtte mene.

Spillbransjen i Europa reguleres ut fra frihandelsprinsippene innenfor EU og EØS. At moderne, internasjonale regelverk utfordrer en særnorsk monopollov fra 1948 bør ikke være spesielt overraskende for noen. Verden går heldigvis framover, og teknologiske framskritt endrer spillereglene enten vi vil eller ei.

I dag er det sånn at hundretusenvis av nordmenn spiller helt lovlig hos Folkeautomaten og andre internettbaserte spillselskaper. Markedsutviklingen har altså for lengst skjedd, og norske myndigheter har ikke maktet/ønsket å følge med i timen. Stryk det som ikke passer. (NB: Dette er ikke helt sant. Oljefondet har fått det med seg, og har investert snaut 20 milliarder norske kroner i den internasjonale spillindustrien).

Samtidig rir Trettebergstuen gamle, slakteklare kjepphester i ring rundt elefanten i rommet: Norsk Tipping.

Gjennom 70 år har monopolisten brukt unevnelige summer på å fortelle nordmenn hvor moro og bra det er å spille pengespill. Da Norsk Tipping plutselig fikk konkurranse, ble budskapet at «du er spillentusiast hvis du har konto hos Norsk Tipping, men potensielt spillegal hvis du velger en internasjonal aktør».

Den retorikken er det heldigvis færre og færre som kjøper, aller minst våre ambassadører. Paradoksalt nok er ofte ambassadørenes argument for å samarbeide med spillbransjen at de tidligere har gjort markedsaktiviteter sponset av Norsk Tipping. De har med andre ord for lengst godtatt bransjens premisser, og gjør bare mer av det de har gjort før – riktignok under en annen logo og med fare for å bli truet med rettsforfølgelse av sinte AP-damer.

Én av disse, Anette Trettebergstuen, legger mer enn gjerne stein til byrden og hevder skråsikkert at spillavhengigheten i Norge er på vei oppover – mye takket være slike som meg og Ari Behn.

Befolkningsundersøkelsen fra Lotteritilsynet slår imidlertid fast at antall spillavhengige har vært stabilt siden 2013. I Trumps tidsalder har Trettebergstuens propagandaen fått et eget treffende navn: alternative fakta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling