Trettende bussodyssé

På en eller annen måte minner Orhan Pamuks roman «Det nye livet» om romantikkens heltehistorier eller middelalderens mysteriefortellinger. Spesielt om dem som beretter om et ungt menneske som søker etter den blå blomst eller en hellig gjenstand, som kan gjøre livet magisk og annerledes.Orhan Pamuk: «Det nye livet» Oversatt fra tyrkisk av Ayfer Erbayadar og Alf Storrud Gyldendal 255 s. Kr 329

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som helten i Pamuks roman drar den romantiske ridder fra sted til sted, fra landsby til landsby, og opplever fristelser og farer i en syndig og forråtnet verden.

I Pamuks fiksjon er for øvrig denne verden langt mer grusom og brutal enn i romantikkens og middelalderens fortellinger. Ikke minst er trafikkdøden råere skildret enn vi noen sinne kan huske å ha lest.

Mens Parcifal og andre Kristus-riddere er kalt til dåd av evangeliet og Kristi ord, er det i Pamuks fiksjon romanen, kunstverket, som inspirerer den unge studenten til oppbrudd. Ja, romanen snur faktisk helt opp ned på tilværelsen hans.

Ekstase

Selve skildringen av leseropplevelsen til Osman minner om de middelalderske beskrivelser av ekstase. Kroppen hans løsriver seg, og «fjernet seg fra meg selv», mens han samtidig var «mer til stede enn noensinne» og «med hele min væren satt på denne stolen og ved dette bordet».

Ekstase betyr som kjent «det å stå utenfor seg selv, være bortrykket». Samtidig føler det ekstatiske menneske seg mer til stede i tilværelsen, mer nær tingene enn noensinne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer