Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tretti kul

Aldri før har livet rundt de tretti vært så omtalt, skrevet om, filmet - og dyrket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her snakker vi selvsagt om det urbane singellivet rundt de tretti. Du vet, disse unge, men voksne, men slett ikke gamle, som sitter 200 timer i uka på kafé, alltid omgitt av sine 50 nærmeste, superkule venner, der de spiser suppe og sushi. De har de beste jobbene, de riktigste solbrillene, de raskeste syklene og de kuleste Camper-skoene.

Så det måtte jo komme: 30-årene som tema i en dokumentarserie (seks deler) på NRK 1.

Bak «V30» står en voksen regissør med bakgrunn fra «U»-redaksjonen. V står for «voksen». U er «ung». Eks-«U»-regissør Are Faabergs tema var kjærlighet. Jakten. Den rette.

Programmet var mye bedre enn det kunne vært. Det beste var at intervjuobjektene fikk snakke hele tida. Vi slapp unna programleder.

Distanse

Singel-representant Terje (31) mente at singelfordelene var mange: Har du lyst på nye ski, kan du bare kjøpe nye ski.

Singel-representant Henriette (31) kastet ikke lenger bort tid på midlertidige mannsprosjekter. Hun snakket om forskjellen mellom å finne «noen» og å finne «ham». Altså: Terje og Henriette har det bra, men savner en kjæreste på søndager.

Representantene for parlivet var svært romantiske. De fortalte så søtt om kjærlighet ved første blikk, de strålte der de satt, det handlet utvilsomt om «true love». Parene utstrålte harmoni og hadde teddybjørner i sofaen. A4-tilværelsen synes svært så nusselig.

Grepet med streite singelintervju og parodi-light på parlykken fungerte utmerket.

30-mas

Det første «V30» var lett, godt og tett redigert. Dokumentaren hadde humor og distanse. Intelligent bruk av amorøse svisker bidro til den nødvendige avstanden. Uten snert ville det fort blitt pinlig.

Men det er jo likevel litt rart. Før var det sånn: Enslig er lik ensom, stakkars-lig, egoistisk, noe er gærent. Nå er den sånn: Singel er lik trendy, urban, lykkelig, frustrert, men akk så vellykket. Det merkelige er bare at uansett hvor fordømt vellykket singel blir, så handler alle historier om single alltid om at det til sjuende og sist er best å være par. Savner du en kjæreste?

Kanskje er det enkelt. Kanskje er det slik: Noen single har det bra. Andre ikke like bra. Noen som lever sammen har det bra. Andre ikke like bra. Skal vi snakke om noe annet nå?